24/7 beschikbaarheid op elke (werk)locatie: hoe regel je dat?
24/7 beschikbaarheid op elke (werk)locatie: hoe regel je dat?
Connectiviteit is een primaire levensbehoefte geworden. Net zoals de kinderen ongelukkig worden op een camping zonder wifi, ligt ook zakelijk alles stil zodra de connectiviteit wegvalt. Sterker nog: oegang tot bedrijfskritische systemen is cruciaal. Maar om de een of andere reden trekken we deze gedachtegang niet door wanneer een andere locatie dan de kantooromgeving van connectiviteit moet worden voorzien. En dat is een gemiste kans.
Want ook buiten het kantoor is het hebben van realtime-informatie van groot belang. Een rioolgemaal, stadsverwarmingsinstallatie, sluis of windmolen moet op afstand te bedienen zijn op basis van meetgegevens die op dezelfde locatie verzameld worden. De temperatuur en luchtvochtigheid in kassen en stallen moet gemeten worden om het klimaat optimaal te houden. Een projectontwikkelaar die een nieuwe wijk mag gaan bouwen, wil in de bouwkeet inzicht in onder andere de meest recente plannen, tekeningen en vergunningen. En het direct kunnen verwerken van een vanuit een vrachtwagen uitgevoerd bodemonderzoek kan tijdwinst en dus voordeel opleveren. Ook kan vanaf al deze locaties relevante (sensor)informatie teruggestuurd worden als onderdeel van een IoT-oplossing.
Andere spelregels
Hier komt echter een grote uitdaging bij kijken: de spelregels voor het kunnen leveren van goede connectiviteit op tijdelijke en mobiele locaties zijn immers anders dan op een vaste werkplek. Hier zijn doorgaans geen geconditioneerde ruimtes en glasvezel beschikbaar. Wat is dan een goed alternatief? Het antwoord is industriële routers die geen geconditioneerde ruimtes nodig hebben en die te koppelen zijn aan allerlei elektronische installaties. Dit in combinatie met mobiele connectiviteit – nu (nog) 4G – zorgt ervoor dat je overal een goede verbinding kunt krijgen.
Maar een simpele internetverbinding alleen is niet voldoende. Want het is wenselijk om een mobiel of tijdelijk kantoor aan te sluiten op de bestaande infrastructuur. Zo hebben medewerkers toegang tot de kantoorautomatisering, kunnen zij digitaal ondersteuning krijgen van de eigen organisatie en zijn interne serverapplicaties te gebruiken. Bovendien moeten elektrische installaties bijvoorbeeld in staat zijn met een beheer- en registratiesysteem te communiceren.
Zo verbind je alles
Eén of enkele locaties verbinden met bedrijfsmiddelen is eenvoudig via een netwerkoplossing te regelen. Elk apparaat en iedere gebruiker kan een VPN opzetten naar een centrale firewall om zo toegang tot de bedrijfsmiddelen te krijgen. Dit vergt wat configuratiewerk en kan foutgevoelig zijn, maar het is wel laagdrempelig en is over elke internetverbinding te realiseren.
Door de inzet van een VPN-tunnel wordt zorg gedragen voor een vast IP-adres binnen de tunnel en wordt al het verkeer versleuteld. Doordat een VPN vrijwel altijd over het internet loopt, is deze versleuteling van belang, zeker als het persoonsgegevens (GDPR) of gevoelige bedrijfsgegevens zijn.
Een alternatief is elke locatie te ontsluiten met een site-to-site VPN. Hiervoor is echter een vast IP-adres nodig, iets wat bij mobiele connectiviteit niet de standaard is. Mobiele operators geven immers elke dag een nieuw IP-adres uit. In combinatie met een router op de locatie en het datacenter is de onderlinge connectiviteit met vaste IP-adressen wel mogelijk, al moet je daar een geschikte partner voor vinden.
De meest robuuste en schaalbare oplossing is het opzetten van een privaat netwerk waarin alle locaties en installaties gekoppeld worden. Een carrierneutrale provider als signetbreedband die connectiviteit kan leveren via meerdere providers, zowel bedraad als onbedraad, maakt dat je zo kostenefficiënt mogelijk een totale netwerkoplossing kunt implementeren. Met een privaat netwerk voorkom je het extra beheer en het bandbreedteverlies dat een VPN met zich meebrengt. Ook wordt verkeer niet via het internet gerouteerd, wat het aanvalsvlak verkleint.
Het opzetten van een privaat netwerk brengt opstartkosten met zich mee, maar het loont zeker bij het ontsluiten en koppelen van meerdere locaties.
Door een combinatie van robuuste apparatuur, stabiele mobiele verbindingen en slimme netwerkoplossingen is er dus geen reden meer om concessies te doen aan de bedrijfsconnectiviteit. Op geen enkele locatie.