Netwrekredundantie (deel 1)
Neem de juiste beslissing over de kritieke infrastructuur van jouw organisatie
We lezen en horen bijna dagelijks over gecoördineerde cyberaanvallen of dat websites offline raken vanwege bijvoorbeeld een DDoS-aanval. Het gebeurt steeds vaker en de aanvallen worden groter in omvang. Ook zijn er netwerkrisico's dichter bij huis, bijvoorbeeld graafwerkzaamheden nabij het bedrijfspand of datacenter, een stroomstoring, een defecte router of netwerkprobleem. Het zijn allemaal factoren die de bedrijfscontinuïteit op het spel kunnen zetten.
Toenemende digitalisering vergroot het risico. We werken steeds meer remote, halen meer gegevens uit de cloud, en hosten meer meetings online. De nieuwe, flexibele manier van werken is simpelweg onmogelijk zonder toegang tot het internet. De schade voor de organisatie als het internet, de data en het telefoonverkeer niet beschikbaar is kan ontzettend hoog zijn.
Als bedrijf wil je erop kunnen vertrouwen dat de connectiviteit blijvend goed geregeld is. Jouw klanten, leerlingen, cliënten of leveranciers verwachten immers dat je altijd bereikbaar bent. Een belangrijke vraag voor het beoordelen van het risico voor jouw organisatie is dus; ben je voorbereid op een eventuele uitval van het (glasvezel)internet en op welke manier?
Met alleen een primaire internetverbinding bestaat de kans dat de bedrijfscontinuïteit in het gedrang komt. Binnen de IT-wereld wordt redundantie steeds vaker als een noodzakelijk element gezien op het moment dat je afhankelijk bent van jouw netwerk. Maar wat is het dan precies? Redundantie is te beschouwen als een verzekering. Net zoals het Service Level Agreement jouw financiële verzekering is, biedt redundantie een technische voorzorgsmaatregel die je treft voor de wat-als-situatie.
Wil je meer weten over redundantie, netwerkveiligheid en wat signetbreedband hierin kan betekenen? Wij denken graag met je mee en geven advies op maat.
Dit artikel is gebaseerd op de whitepaper "Neem de juiste beslissing over de kritieke infrastructuur van jouw organisatie" en maakt onderdeel uit van een drieluik, waarvan dit het eerste deel is. Hierna vertellen we meer over de do’s en don’ts en duiken we dieper in de details van hoe netwerkredundantie feitelijk functioneert.
Zie ook onze meest recente whitepaper over netwerkbeschikbaarheid. Een netwerk is zo sterk als de zwakste schakel. Open hier direct de whitepaper.