Blog overzicht

Private APN wat is dat?

Private Access Point Name uitgelegd

Een private APN is een privénetwerk binnen het mobiele netwerk van onze provider Odido. Gebruik dit afgescheiden netwerk voor betere beveiliging, meer controle over toegang tot het netwerk en om betrouwbaarheid te garanderen.

Wat is APN?

APN staat voor Access Point Name. Het is een instelling van mobiele apparaten, om via een mobiel netwerk verbinding te maken met internet of een ander IP-netwerk. Een mobiele provider gebruikt een eigen APN, om mobiele apparaten toegang te verlenen tot het netwerk.

Smartphones en andere mobiele apparaten krijgen dankzij de Access Point Name-instelling toegang tot internet, zowel om te browsen als om e-mails te versturen en apps met internettoegang te gebruiken.

Wat is een private APN?

Een private APN is een afgeschermd netwerk binnen het mobiele netwerk van een provider. Bedrijven en andere organisaties creëren op deze manier een eigen netwerk. Dat biedt voordelen voor de:

Beveiliging
Een private Access Point Name biedt de mogelijkheid om eigen beveiliging in te stellen. Dat is belangrijk voor bedrijven, bijvoorbeeld als ze gevoelige bedrijfsgegevens versturen of daarover communiceren. Het dataverkeer binnen het private APN is afgescheiden van het publieke internet, dus biedt extra bescherming tegen externe dreigingen.

Toegangscontrole
Bedrijven met een eigen APN hebben zelf de controle over het (deel)netwerk. Dat betekent dat ze zelf bepalen welke apparaten toegang krijgen.

Betrouwbaarheid
Door prioriteiten in te stellen voor verschillende soorten dataverkeer garanderen bedrijven de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van hun (deel)netwerk. Dat verkleint het risico op uitval of vertragingen, voor kritieke bedrijfsnetwerken en -onderdelen.

Hoe werkt een private APN?

Een private APN werkt als een afgesloten virtuele poort, binnen een mobiel netwerk van een provider. Het (deel)netwerk krijgt een unieke APN-naam, die het eigen netwerk aangeeft.

De provider kan daarvoor over-the-air (OTA) instellingen verstrekken, of bedrijven kunnen de gegevens delen met gebruikers om dat handmatig in te stellen. Met de juiste APN-gegevens kunnen gebruikers hun mobiele apparaten aanmelden op dit netwerk.

Al het dataverkeer via de private APN is gescheiden van dataverkeer via het publieke mobiele netwerk. Dat biedt betere mogelijkheden voor beveiliging en garandeert de privacy van deze data.

Bedrijven kunnen bovendien extra beveiliging aanbrengen, bijvoorbeeld met een VPN (Virtual Private Network), firewall-regels en (geavanceerde) authenticatie. Op die manier krijgen alleen geautoriseerde mobiele apparaten van gebruikers toegang tot het eigen opgezette netwerk. Dat voorkomt dat data in verkeerde handen valt.

Organisaties die een private APN gebruiken kunnen de communicatie en data-uitwisseling over het (deel)netwerk zelf beheren. Het is bovendien mogelijk om prioriteit te geven aan bepaalde toepassingen of soorten dataverkeer. Ook kunnen bedrijven het gegevensverbruik controleren en bijvoorbeeld pogingen tot inbreuk op het netwerk detecteren.

Wat is het verschil tussen een private APN en VPN?

Een private APN creëert een afgescheiden privénetwerk binnen een mobiel netwerk van een provider. Een VPN creëert een versleutelde tunnel, boven op het openbare internet. Een VPN is vooral bedoeld om de mobiele en reguliere internetverbinding te beschermen, terwijl een private APN ook gaat over betrouwbaarheid en toegangscontrole binnen een mobiel netwerk.

Binnen of boven op het openbare netwerk
Een private APN is een privénetwerk binnen het mobiele netwerk van een mobiele provider. Het eigen netwerk is helemaal afgescheiden, voor een eigen communicatie-infrastructuur. Dat biedt mogelijkheden voor zowel de beveiliging als bijvoorbeeld toegangscontrole.
Een VPN is een privénetwerk boven op een openbaar netwerk, zoals internet. Gebruikers kunnen veilig en versleuteld gegevens verzenden, alsof ze zich binnen een privénetwerk bevinden.

Voor mobiele apparaten of voor alle apparaten
Een private APN creëert een eigen netwerk binnen een mobiel netwerk, dus is bedoeld voor mobiele apparaten zoals een smartphone of een tablet met een simkaart. Dat is vooral handig voor bedrijven die zakelijk veel mobiele data gebruiken, bijvoorbeeld als medewerkers onderweg zijn. Een Virtual Private Network beveiligt en versleuteld de verbinding voor zowel mobiele apparaten als voor tablets (zonder simkaart), laptops en desktopcomputers. Dat is vooral handig voor bedrijven met werknemers die extern werken, maar via een wifi- of vaste internetverbinding.

Samenwerking of software
Het opzetten van een private APN vraagt om samenwerking met een mobiele provider. Die provider creëert een eigen APN-naam en de benodigde configuratie. Een VPN werkt op basis van software of protocollen, waarbij een internetprovider geen rol hoeft te spelen.

Afscheiding of versleuteling
Ten slotte creëert een private APN een afgescheiden mobiel netwerk, dus binnen het openbare mobiele netwerk van de provider. Het eigen netwerk is afgescheiden van het publieke internet en openbare mobiele dataverkeer. Een Virtual Private Network isoleert de verbinding van het openbare netwerk, om data te beveiligen en versleutelen tussen de VPN-client (het apparaat van de gebruiker) en de VPN-server (van het bedrijf).

Benieuwd naar onze netwerkoplossingen, zoals een private APN? Ontdek de mogelijkheden en stel onze specialisten je vragen. We horen graag van je als je hulp nodig hebt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

    • Leestijd: 2 minuten
    • Leestijd: 4 minuten

Blog overzicht