Wat is WAN?
Wide Area Network uitgelegd
Wat is een WAN en wat maakt een Wide Area Network geschikt voor bedrijven met meerdere kantoren, filialen, productielocaties of andere vestigingen? Het netwerk stelt medewerkers in staat om flexibel samen te werken, toegang te krijgen tot gedeelde bronnen en moeiteloos geografische afstanden te overbruggen.
Wat is WAN?
WAN staat voor Wide Area Network. Het is in tegenstelling tot een Local Area Network (LAN) een netwerk over grotere afstanden. Het internet zelf geldt overigens als het grootste en meest uitgebreide WAN, dankzij connectiviteit over de hele wereld.
Een Wide Area Network biedt bedrijven allerlei voordelen:
- Optimale onderlinge connecties
Een WAN verbindt verschillende vestigingen van bedrijven, ongeacht de geografische afstanden. Dat geldt voor onderlinge e-mail en gegevensdeling, net als voor alle andere verbindingen die nodig zijn om regionaal, landelijk, Europees of zelfs wereldwijd zaken te doen.
- Centraal beheer
Dankzij een WAN kunnen organisaties hun netwerk en IT-infrastructuur centraal beheren. Dat garandeert efficiëntie voor updates, beveiligingspatches en netwerkconfiguraties, omdat het niet nodig is daarvoor meerdere (lokale) netwerken te beheren. [RH2]
- Efficiëntie en kostenbesparing
Die efficiëntie en kostenbesparing geldt ook voor het centraal gebruik van apparatuur, zoals servers, opslag en printers. Dat voorkomt dubbele apparatuur en infrastructuur, dus onnodige kosten.
- Cloudmogelijkheden
Een WAN stelt bedrijven in staat om verbinding te maken met cloudservices en externe datascenters. Cloudapplicaties en cloudopslag verbeteren de flexibiliteit, schaalbaarheid en verdere kostenbeheersing voor organisaties, omdat er niet allerlei afzonderlijke (lokale) systemen beheerd hoeven te worden.
- Externe back-up
Dankzij een WAN netwerk kunnen bedrijven externe back-ups gebruiken, en herstellen vanaf externe locaties. Dat verbetert de betrouwbaarheid van gegevensopslag, zodat organisaties hun (essentiële) bedrijfsdata kunnen herstellen bij calamiteiten.
WAN technology uitgelegd
WAN technology combineert netwerkapparatuur, communicatiekanalen, WAN-protocollen en de diensten van Internet Service Providers (ISP’s) en cloudservices. Al die technologie komt samen in een netwerk dat afzonderlijke geografische locaties met elkaar verbindt.
De routers, switches en andere netwerkapparatuur routeren en beheren het netwerkverkeer tussen de verschillende locaties. Routers bepalen de optimale route voor het netwerkverkeer, dus spelen een cruciale rol in de opzet.
Een WAN netwerk gebruikt verschillende communicatiekanalen en technologieën om data te versturen tussen locaties. De meest voorkomende WAN-verbindingen zijn Leased Lines, Frame Relay, IPsec VPN en MPLS.
WAN verbindingen
De meest gebruikelijke WAN verbindingen zijn:
- Leased Lines
Een gehuurde lijn, speciaal voor het bedrijf. Dankzij de directe lijn van de telecommunicatieprovider is dit de meest betrouwbare verbinding tussen twee locaties. Een Leased Line creëert een netwerk voor meerdere locaties, dus is geen LAN.
- Frame Relay
Dit type WAN-verbinding is ouder, gebaseerd op het WAN-protocol voor pakketten om data te versturen via virtuele circuits.
- MPLS
MPLS staat voor Multiprotocol Label Switching. De technologie labelt pakketten, om dataverkeer in een WAN netwerk efficiënter te routeren.
- IPsec VPN
Een tunneling-technologie voor beveiligde gegevensoverdracht, door de verbinding te versleutelen. Bedrijven kunnen hiermee veilig data verzenden tussen meerdere locaties.
WAN beveiliging
Goede beveiliging van een WAN netwerk vraagt om een aantal maatregelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om dataverbindingen te versleutelen, met SSL/TLS, IPsec VPN of andere cryptografische protocollen. Dat voorkomt dat eventueel onderschepte gegevens niet leesbaar zijn voor onbevoegde personen.
Gebruik daarnaast een firewall op de WAN-gateways, om ongeautoriseerd dataverkeer te identificeren en te blokkeren. Dat beschermt het interne netwerk tegen kwaadaardige aanvallen van buitenaf.
Kies verder voor Intrusion Detection Systems (IDS) en Intrusion Prevention Systems (IPS). Deze systemen detecteren verdacht verkeer en eventuele aanvallen. Door proactief te reageren of een waarschuwing te krijgen bij eventuele aanvallen van buitenaf lukt het om vroegtijdig te anticiperen of reageren .
Andere manieren om een WAN netwerk te beveiligen zijn authenticatie en toegangsbeheer, patch management voor beveiligingsupdates en goed veiligheidsbewustzijn bij medewerkers. Vaak vormen mensen de zwakste schakel in een netwerk, dus is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de risico’s. Ten slotte is het verstandig om een WAN te splitsen in logische segmenten. Strikte toegangscontroles tussen de segmenten voorkomt dat een beveiligingsinbreuk te grote gevolgen kan hebben.
Wat is SD-WAN?
SD-WAN is de moderne manier voor WAN-technologie. SD staat voor ‘Software Defined’. Dat betekent dat het WAN gebruik maakt van softwarematig netwerkbeheer en virtualisatietechnieken om de werking van het netwerk te verbeteren. Dankzij SD-WAN kunnen organisaties efficiënter, flexibeler en kosteneffectiever werken.
Een SD-WAN maakt een virtuele netwerkoverlay mogelijk, om dataverkeer efficiënter te routeren en prestaties van toepassingen te optimaliseren. Ook de prioritering en optimalisatie van dataverkeer is mogelijk op basis van de behoeften van specifieke toepassingen of applicaties. Dat verbetert onderaan de streep de gebruikservaring.
SD-WAN combineert bijvoorbeeld MPLS, internetverbindingen en 4G/5G. Dat garandeert flexibele en betrouwbare connectiviteit. Het grote voordeel van een SD-WAN is dan ook het automatisch schakelen tussen netwerkverbindingstypes. [JS11]
Zoek je de beste performance met maximale uptime? Stel onze specialisten jouw vragen over SD-WAN.
Tip: integreer een Virtual Private Network (VPN) binnen SD-WAN. Dat creëert veilige verbindingstunnels op basis van de diverse netwerktechnologieën, zoals internetverbindingen, MPLS en 4G/5G.
Kiezen voor managed WAN
Managed WAN garandeert professioneel beheer. Dat vermindert de belasting van het eigen IT-team en biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor 24x7-monitoring, optimale prestaties met maximale beschikbaarheid en state-of-the-art beveiliging (en naleving). Bovendien is managed WAN vaak goedkoper, omdat er intern handen vrijkomen om andere taken op te pakken. Ten slotte biedt het managed WAN meer mogelijkheden voor schaalbaarheid en flexibiliteit.
Zoek je een managed WAN? Onze specialisten helpen je er graag bij.