Artikel

Hoeveel bandbreedte heeft jouw bedrijf nodig?

In een wereld waar continuïteit en efficiëntie cruciaal zijn, is een betrouwbare internetverbinding onmisbaar. Hoe voorkom je een haperende verbinding, trage clouddiensten en videogesprekken die steeds uitvallen? Hoeveel bandbreedte heb je dan nodig? En is bandbreedte hetzelfde als de upload- en downloadsnelheid? We leggen het uit zodat jij de juiste keuze kunt maken. Zo ben je gegarandeerd van een betrouwbare en snelle internetverbinding voor de continuïteit van jouw bedrijf, zonder compromissen. 

 

Wat is bandbreedte? 

Bandbreedte staat voor de maximale hoeveelheid gegevens die in een bepaalde tijd over een netwerkverbinding worden verstuurd. De waarde wordt uitgedrukt in bijvoorbeeld megabits per seconde (Mbps) of gigabits per seconde (Gbps). 

De bandbreedte is de capaciteit van een verbinding, dus hoeveel data er tegelijkertijd over de lijn kan. De vertraging waarmee verzonden data daadwerkelijk arriveert wordt de latency genoemd, en wordt vaak uitgedrukt in milliseconden. Hoe lager de latency, hoe hoger dus de snelheid. Bij voldoende bandbreedte kan er veel data tegelijkertijd over de ‘lijn’, dus ervaar je een snelle verbinding wanneer je veel data verbruikt. 

Bandbreedte: de up- en downloadsnelheid 

De upload- en downloadsnelheid kun je in dit geval beschouwen als de bandbreedte. Die waarden bepalen namelijk welke capaciteit er beschikbaar is voor uploaden of downloaden, als aantal megabits of gigabits per seconde. 

Meer bandbreedte biedt meer upload- en downloadsnelheid, omdat er per seconde meer megabits of gigabits aan data over de lijn kunnen. Dat is belangrijk, vooral als jouw bedrijf afhankelijk is van een snelle internetverbinding, bijvoorbeeld voor het gebruik van digitale bedrijfsprocessen, gegevensoverdracht of het werken in de cloud.  


Hoeveel bandbreedte heb ik nodig voor mijn bedrijf? 

Hoeveel bandbreedte jouw bedrijf nodig heeft, hangt af van diverse factoren die direct invloed hebben op de dagelijkse operationele efficiëntie en beveiliging. Cruciale factoren zijn onder andere: 

  • Het aantal gebruikers: Stel vast hoeveel gebruikers en apparaten de internetverbinding gelijktijdig gebruiken. Denk aan medewerkers, computers, verbindingen naar datacenters en cloudapplicaties, geavanceerde netwerkapparatuur en IoT-apparaten. 
     
  • De manier waarop je de verbinding gebruikt: Afhankelijk van het gebruik – basis (e-mail, surfen), intensief (videovergaderingen, streaming, grote datapakketten) of gespecialiseerd (VoIP, VPN) – kies je de benodigde bandbreedte. 

Hieronder geven we een globaal overzicht van de benodigde bandbreedtes per type bedrijf op basis van bedrijfsgrootte. 

Voor kleine(re) bedrijven en zzp’ers (100 - 200 Mbps) 

Kleine bedrijven en zzp’ers hebben meestal genoeg aan 100 tot 200 Mbps, vooral als ze voornamelijk e-mails versturen, op het web surfen en lichte online taken uitvoeren. 

Voorbeeld: Een klein advocatenkantoor met 5 medewerkers zou gemiddeld 100 Mbps nodig hebben, afhankelijk van de cloud-gebaseerde werkprocessen. 

Voor middelgrote bedrijven (200 Mbps - 500 Mbps) 

Middelgrote bedrijven hebben meerdere gebruikers en hogere eisen, wat een bandbreedte van 200 Mbps tot 500 Mbps of zelfs meer vereist. Dit is voldoende voor regelmatige video-overleggen, cloudapplicaties en grotere bestandsoverdrachten. 

Voorbeeld: Een marketingbureau met 50 medewerkers en frequente gebruik van grafische bestanden en videovergaderingen zou rond de 500 Mbps vereisen. 

Voor grote bedrijven (500 Mbps of meer) 

Grote bedrijven hebben vaak minimaal 500 Mbps of meer nodig, omdat ze werken met grote datasets en veel gelijktijdige gebruikers hebben. De precieze bandbreedte hangt af van de bedrijfsactiviteiten, branche en specifieke eisen. Werk je bijvoorbeeld in een branche waarin video-overleg gebruikelijk is? Of waarin je grote bestanden uitwisselt? Dan is meer bandbreedte nodig.  

Voorbeeld: Een groot softwarebedrijf met meer dan 200 medewerkers en intensieve cloudwerkstromen zou eerder richting de 5 Gbps vereisen. 

Let op! het gaat hier slechts om voorbeelden. De benodigde bandbreedte is van verschillende factoren afhankelijk. Hieronder werken we in detail voor je uit hoe je rekening houdt met de verschillende belangrijke factoren. Hulp nodig? Laat ons je helpen. Samen bepalen we de bandbreedte die jij nodig hebt voor jouw bedrijf.  

Bandbreedte bepalen voor jouw zakelijke internetverbinding 

Bij te weinig bandbreedte hapert de verbinding. Of kun je zelfs helemaal niet verder. Daarom is het belangrijk om voldoende bandbreedte beschikbaar te maken, voor iedereen die op kantoor werkt. Houd rekening met piekverbruik en bouw voldoende marge in, om niet in de problemen te komen. 

Voldoende bandbreedte verhoogt de productiviteit, omdat iedereen zonder problemen kan werken. Bovendien is voldoende bandbreedte extra belangrijk, als je voor de veiligheid bijvoorbeeld een VPN-verbinding gebruikt.  

We delen 6 tips om voldoende bandbreedte te kiezen voor jouw zakelijke internetverbinding: 

1. Bepaal het aantal gebruikers 

Stel vast hoeveel gebruikers en apparaten de internetverbinding gelijktijdig gebruiken.  

Tip: Het totale aantal apparaten dat gebruikmaakt van de internetverbinding omvat niet alleen computers en smartphones, maar ook geavanceerde IoT-apparaten, servers, en andere netwerksystemen. Een volledig overzicht van alle aangesloten apparaten helpt bij het nauwkeurig bepalen van de benodigde bandbreedte om een vlotte werking van alle bedrijfsprocessen te waarborgen. 

2. Analyseer het internetgebruik 
Afhankelijk van het gebruik – basis (e-mail, surfen), intensief (videovergaderingen, streaming) of gespecialiseerd (VoIP, VPN) – kies je de benodigde bandbreedte.  
 
Tip: Een VPN-verbinding vraagt bijvoorbeeld meer bandbreedte, omdat zowel de encryptie van de verbinding als de VPN-routering extra bandbreedte vragen.  

3. Bepaal de bandbreedte per toepassing 
Combineer het aantal gebruikers met de toepassingen die belangrijk zijn voor jouw bedrijf: 

  • E-mail en surfen op het web: 1 - 2 Mbps per gebruiker 
  • Videoconferenties (HD-kwaliteit): 2 - 4 Mbps per gebruiker 
  • Streaming (HD-kwaliteit): 3 - 5 Mbps per gebruiker 
  • Grote bestanden uitwisselen: 5 - 10 Mbps per gebruiker 

4. Vermenigvuldig en tel op 
Bereken de totale benodigde bandbreedte door de capaciteit per toepassing te vermenigvuldigen met het aantal gebruikers. Bijvoorbeeld, voor 30 medewerkers met 50 verbonden apparaten, kom je uit op 800 Mbps. 

5. Houd rekening met piektijden en groei 
Kies een hogere bandbreedte dan strikt nodig, om piektijden en toekomstige groei op te vangen. Verhoog de geschatte bandbreedte met 20-30%. 

6. Overweeg redundantie  
Voorkom uitval van de verbinding, door redundantie te overwegen. Je kiest bij signetbreedband altijd voor een dubbele infrastructuur of gecomplimenteerd met twee routers. Dankzij twee niveaus aan redundantie zorg je voor een solide basis, voor continue connectiviteit. Dat voorkomt dat de verbinding onverhoopt niet beschikbaar is. In plaats daarvan heb je altijd een goed werkende verbinding, voor jou en je collega’s.  

Genoeg bandbreedte bij signetbreedband: goed geregeld

Een betrouwbare en snelle internetverbinding is voor de meeste bedrijven essentieel. In de hedendaagse zakelijke omgeving is het van cruciaal belang om efficiënt te opereren, de productiviteit te maximaliseren en een uitstekende klantenservice te bieden. Door te investeren in een hoogwaardige internetverbinding verzeker je niet alleen de continuïteit van je bedrijfsprocessen, maar zet je ook een belangrijke stap richting groei en succes, ongeacht de grootte of sector van je organisatie. Wij helpen je daarbij.

Bij signetbreedband hebben we onze dienstverlening speciaal ontwikkeld voor organisaties die hoge eisen stellen aan de kwaliteit.

Hoge eisen aan kwaliteit

Alles uit handen: signetbreedband verzorgt de installatie, de configuratie, monitoring van je verbinding(en) én het beheer.  

Verschillende type verbindingen: We werken samen met verschillende netwerkpartners en infrastructuren. Kies uit glasvezel, DSL, mobiel of misschien is een straalverbinding voor jouw situatie de beste optie. Alles is mogelijk.   

Netwerkonafhankelijk: We zijn netwerkonafhankelijk, dus je bent niet gebonden aan één provider. We kunnen het hoogkwalitatieve internet leveren over meer dan 50 verschillende netwerken, waaronder KPN, Ziggo, Eurofiber, DELTA en tal van lokale partners. Zo vinden we voor jou altijd de beste internetoplossing voor jouw bedrijfslocatie(s).  

Garanties en SLA’s: We bieden meerdere beschikbaarheidsgaranties en SLA’s passend bij jouw wensen en budget. Je betaalt niet voor iets dat je niet nodig hebt. In dit artikel lees je meer over SLA's, waarom het belangrijk is en waar je op moet letten

Technische ondersteuning en persoonlijk contact: Je krijgt directe ondersteuning van een deskundig supportteam. Het zijn goedopgeleide IT-professionals die jouw verbinding begrijpen en je vaak direct verder kunnen helpen. Bovendien kun je indien gewenst kiezen voor 24/7 support zodat je altijd bij ons terecht kunt op moment dat jij dat nodig hebt.  


Soepele upgrades voor toekomstbestendige connectiviteit  

Bij signetbreedband begrijpen we dat bedrijfsomstandigheden voortdurend veranderen. Of het nu gaat om een groeiend personeelsbestand, het gebruik van grotere cloudapplicaties, het toenemende gebruik van online vergaderingen of de organisatie van een groot evenement, de behoefte aan meer bandbreedte kan plotseling ontstaan. Wij bieden flexibele en snelle oplossingen om aan deze groeiende eisen te voldoen.

Zodra we een verzoek ontvangen, starten we direct het proces op om de upgrade zo snel mogelijk te realiseren. Dit begint met een offerte waarin we verschillende opties aanbieden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Na goedkeuring van de offerte gaat ons service delivery team aan de slag om de benodigde aanpassingen door te voeren. Voor klanten die ervoor kiezen om zelf contact te onderhouden met hun netwerkpartner voor zaken zoals vastrecht (laag 1) en EVC (laag 2), begeleiden we het proces van de lijnupgrade (laag 3). Als signetbreedband de enige contactpersoon is, nemen wij deze taak volledig uit handen en regelen wij het volledige contact met de netwerkpartner.  

Na de succesvolle afronding van de upgrade ontvang je als klant een bevestiging met alle nieuwe specificaties. Hierdoor ben je verzekerd van een naadloze overgang naar een snellere en stabielere internetverbinding, waardoor je bedrijf weer helemaal klaar is voor de toekomst.

Ontdek meer in onze zakelijk internet gids

Wil je nog veel meer weten over zakelijk internet en met welke factoren je rekening moet houden om de beste keuze te maken voor jouw bedrijf? Download onze handige zakelijk internet-gids met praktische tips, 6 factoren om jouw internetbehoefte te bepalen en inspirerende klantcases.

Heb je hulp nodig bij je keuze? Stel ons je vragen, wij helpen je graag.  

Onze experts helpen je verder kijken dan de problemen van nu

Wij staan voor je klaar!

Bel 088 - 599 99 99

Mail info@signetbreedband.nl