Artikel

Redundantie: kies de beste oplossing voor maximale uptime

Het is niet de vraag of maar wanneer

Het is niet de vraag of je internetverbinding ooit uitvalt, maar wanneer. Storing kan door van alles komen: graafschade, kapotte hardware, een DDoS-aanval, of andere technische issues. De gevolgen kunnen groot zijn. Denk aan vertragingen in je projecten, gemiste e-mail of orders, en stilvallende communicatie met klanten en/of leveranciers. Een storting leidt niet alleen tot frustratie en productiviteitsverlies, maar ook tot kosten door gemiste kansen of operationele stilstand.

Gelukkig kun je je hiertegen beschermen met een redundante netwerkoplossing. Daarmee zorg je ervoor dat je altijd een back-up hebt, precies wanneer die het hardst nodig is. Zie het als een verzekering voor die ‘wat-als’-situatie. Net als bij verzekeringen zijn er verschillende opties voor redundantie.

In dit artikel lees je:

  • Wat is redundantie en welke voordelen biedt het?
  • Welke vormen van redundantie zijn er, inclusief hun kenmerken en verschillen?
  • Hoe kies je de redundantie die past bij jouw bedrijf en beschikbaarheidseisen?

Zo kies je wat het beste bij je bedrijf past en houd je altijd je verbinding betrouwbaar en operationeel.

Wat is redundantie? En welke bescherming en voordelen biedt het?

Redundantie houdt in dat je bepaalde onderdelen van een systeem dubbel uitvoert, zodat het extra onderdeel de functie kan overnemen als het hoofdonderdeel uitvalt. Daardoor blijft een systeem gewoon draaien bij een storing en dat vergroot de betrouwbaarheid en zekerheid.

Fail-over
Het overnemen van de werking door het extra onderdeel heet fail-over. Dit kan zowel automatisch als handmatig gebeuren. Voor optimale betrouwbaarheid is het echter belangrijk dat het extra onderdeel automatisch overneemt wanneer het hoofdonderdeel uitvalt.

Redundantie bij een internetverbinding

Bij een redundante internetverbinding voer je onderdelen van je verbinding dubbel uit. Tijdens een storing schakel je dan over naar de extra verbinding en behoud je nog steeds internettoegang. 

Een internetverbinding bestaat doorgaans uit een medium zoals glasvezel of coaxkabel plus een router die het netwerkverkeer regelt. In het geval van redundantie kan je hoofdverbinding dan bijvoorbeeld een glasvezelaansluiting zijn met als fail-oververbinding een 5G connectie.

Als de glasvezel dan uitvalt, schakelt de router over op de 5G connectie en behoud je internettoegang. De gebruikers in je organisatie merken in dat geval niets van de storing.

Bescherming en voordelen van redundantie

Het belangrijkste voordeel van redundantie is optimale beschikbaarheid (uptime) en daarmee betrouwbaarheid van je internetverbinding. Want als je hoofdverbinding uitvalt, schakel je over naar de fail-oververbinding. En werk je gewoon door. 

Verder biedt redundantie je deze voordelen:

  • Betere netwerkprestaties door loadbalancing; je kunt je internetverkeer standaard over beide verbindingen laten lopen. Hierdoor zijn je systemen, cloudomgvingen, locaties en gebruikers altijd met het internet verbonden, zelfs bij piekbelasting.
  • Flexibiliteit en schaalbaarheid; met een dubbele verbinding kun je gemakkelijk opschalen wanneer je tijdelijk meer netwerkcapaciteit nodig hebt. Hierdoor ben je flexibel omdat je direct kunt opschalen.
  • Bescherming tegen een storing bij je internetprovider; Als de provider van je hoofdverbinding een storing heeft, kun je terugvallen op de fail-over en gewoon doorwerken. Hierdoor ben je extra beschermd en blijft je productiviteit op pijl.

Redundantievormen: redundantie en full redundantie 

De basisvorm van redundantie bij een internetverbinding is een dubbele uitvoering van het medium, zoals een glasvezelverbinding in combinatie met een 5G-verbinding. Voor nog meer bescherming kun je ook je router dubbel uitvoeren. Want je router is ook een mogelijke point-of-failure. Als je één router hebt en deze het begeeft, zit je alsnog zonder internetverbinding. Ook als je de verbinding zelf wel dubbel hebt uitgevoerd.

En dit brengt je op de keuze tussen de opties redundantie of full redundantie voor je internetaansluiting. Bij redundantie voer je alleen je verbinding (medium) dubbel uit. Dit beschermt je tegen graafongelukken en providerstoringen. Echter, bij full redundantie voer je naast je verbinding ook je router dubbel uit. En ben je dus ook beschermd als je router kapot gaat.

Wat betreft de keuze tussen de opties, geeft redundantie je al een beschikbaarheid van je internetverbinding van 99,90 procent. Maar full redundantie verhoogt je beschikbaarheid naar 99,97 procent. Omgerekend naar storingstijd (downtime) in uren per jaar kom je dan bij redundantie op 8,7 uur downtime per jaar. En op slechts 2,5 uur downtime per jaar bij full redundantie. 

Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen en verschillen van redundantie en full redundantie:

Specificaties Redundantie Full redundantie
Beschikbaarheid 99,90% 99,97%
Downtime 8,7 uur per jaar 2,5 uur per jaar
Dubbele verbinding JA JA
Dubbele router NEE JA
Automatische fail-over JA JA

Zo kies je de redundantie die het beste bij jouw organisatie past

Om te bepalen of je redundantie nodig hebt en welke vorm het beste bij jouw bedrijf past, voer je de volgende stappen uit:

  1. Inventariseer je IT-systemen en risico’s. Voer een risicoanalyse uit om te bepalen welke systemen essentieel en kritisch voor je bedrijf zijn.
  2. Bepaal welke downtime je je maximaal kunt veroorloven voor je bedrijfskritische systemen. En kies de bijbehorende redundantievorm. Let op! Wil je de risico’s van downtime zo veel mogelijk verminderen, ga dan uit van piekbelasting. Ook dan moet je kunnen vertrouwen op je internetverbinding. 

Wil je meer tips en praktische handvatten over wat je als IT-manager kan doen om je netwerkbeschikbaarheid te verhogen?  Lees het artikel 'Netwerkuitval? Dat is niet zomaar ‘vervelend’. 

Stap 1: Inventariseer je IT-systemen en risico’s

Bepaal per IT-systeem of het essentieel is voor je bedrijfsvoering. Stel jezelf de vraag of je een dag zonder een bepaald systeem kunt. Als dat niet kan, beschouw je het als bedrijfskritisch en neem je het op in je redundantievoorziening. 

Zo kan bijvoorbeeld je onlinevoorraadbeheersysteem of je webshop essentieel zijn. Maar kunnen remote werkende medewerkers prima een dag zonder de online verlofregistratie.

Op deze manier bepaal je per systeem het risico bij uitval en heb je de onderbouwing voor het al dan niet toepassen van redundantie. Uiteraard kun je afhankelijk van jouw situatie een ander criterium dan een downtime van een dag nemen. Maar een dag is een goede vergelijking omdat het vaak een dag duurt voordat een kapotte verbinding is hersteld. Of een router vervangen is.

Neem in de risicoanalyse ook eventuele meerdere bedrijfslocaties met afzonderlijke internetverbindingen mee. Stel dat je kantoor en bijvoorbeeld het magazijn op verschillende locaties staan. Bepaal dan per locatie of de daar gebruikte systemen essentieel zijn. Zo kan je bijvoorbeeld je kantoorlocatie als kritisch bestempelen en van redundantie voorzien. Maar redundantie voor een andere locatie achterwege laten.

Stap 2: Kies de benodigde redundantievorm

Als je je IT-systemen inclusief de risicobepaling in kaart hebt gebracht, bepaal je voor de bedrijfskritische systemen welke downtime je je maximaal kunt veroorloven. En kies je vervolgens of je redundantie of full redundantie nodig hebt.

Neem hierbij de maximale downtime van redundant en full redundant als uitgangspunt. En stel jezelf de vraag of je je voor de bedrijfskritische systemen een downtime van iets meer dan 8 uur per jaar kunt veroorloven. Is dat het geval? Kies dan voor redundantie. Maar is een dergelijke downtime onacceptabel voor je? Neem dan full redundantie voor maximale zekerheid.

Wat is nu de beste keuze? We snappen dat dat een lastige vraag kan zijn. Onze experts denken graag met je mee. Zo weet je zeker dat je het beste zakelijk internetabonnement kiest dat aansluit bij jouw beschikbaarheidseisen en budget. Download hieronder de gids Zakelijk Internet voor meer informatie of neem direct contact op voor advies op maat.

Download de gratis gids

Onze experts helpen je verder kijken dan de problemen van nu

Wij staan voor je klaar!

Bel 088 - 599 99 99

Mail info@signetbreedband.nl