Waar moet je op letten bij zakelijk glasvezel?
Wil je met je bedrijf overstappen op zakelijk glasvezel? Dan is het goed om hier vooraf goed onderzoek naar te doen. Om je op weg te helpen, geven we in dit artikel 5 tips om op te letten.
Wat is glasvezel?
Glasvezel is vezel van glas dat extreem dun is. Via deze vezels transfereert data met de snelheid van het licht. Glasvezel is het meest bekend van ons internetgebruik en is de veiligste, snelste en meest stabiele keuze. Het is ook niet voor niets dat providers als KPN stap voor stap het kopernetwerk uitzetten (zie voor meer informatie: www.kpnnetwerk.nl/koper-uit).
Glasvezel is de meest toekomstbestendige keuze
- Internetsnelheden tot wel 10 Gbps.
- Gelijke up- en downloadsnelheid.
- Makkelijk up te graden naar hogere bandbreedtes.
- Meerdere toepassingen mogelijk waaronder VoIP telefonie.
- Niet gevoelig corrosie, blikseminslag of storingen door radiofrequenties.
1. Beschikbaarheid glasvezel
De meest belangrijke stap is om te kijken of er überhaupt glasvezel beschikbaar is op de voor jullie gewenste locatie. Met beschikbaar bedoelen we hier of er al een glasvezelnetwerk ligt waarop aangeloten kan worden. Is dit niet het geval dan zal deze aangelegd moeten worden. Dit gebeurd via graafwerkzaamheden die bijvoorbeeld signetbreedband voor je in gang zet.
Controleer via de postcodecheck op onze homepage of jouw locatie(s) aangesloten kan worden op glasvezel.
2. Vergunning nodig?
Als blijkt dat er geen glasvezelverbinding ligt, dan ontkom je niet aan graafwerkzaamheden. Er dient hiervoor een vergunning aangevraagd te worden. Dit kan soms best een lang proces zijn omdat de vergunning langs meerdere instanties gaat. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en de Provincie. signetbreedband neemt dit aanvraagproces in samenwerking met de betreffende netwerkpartner zoveel mogelijk voor je uit handen.
3. Zeg niet te vroeg op
Waar je als bedrijf natuurlijk niet op zit te wachten is een periode zonder internet. Daarom raden wij altijd aan om het huidige contract op te zeggen op het moment dat je een definitieve opleverdatum hebt ontvangen. Het advies is om de internetverbinding in stand te houden, totdat de nieuwe aansluiting is opgeleverd. Veel bedrijven kiezen bovendien vaak voor een geleidelijke overgang en schakelen het netwerk bijvoorbeeld in pauzes of buiten werktijden om.
4. Bepaal de gewenste snelheid
Met de gewenste snelheid bedoelen we hier de snelheid van het internet. In de meeste gevallen is 1Gbps voldoende voor een zakelijke omgeving. Dit is ruim voldoende om stabiel internet te hebben, zelfs als jouw bedrijf veel videobelt, telefonie via het intertnet (VoIP) gebruikt en veel gebruik maakt van tools zoals Office 365.
Is jouw organisatie afhankelijk van hogere snelheden, downloaden jullie op grote schaal grote bestanden, of faciliteer je de IT van een internetbureau, IT-bedrijf, webhoster etc, dan kun je ook meer snelheid krijgen. Bij Signet zijn snelheden tot wel 10 Gbps leverbaar.
5. Bepaal eventuele aanvullende diensten
Alleen zakelijk glasvezel is soms niet voldoende. Bedrijven die afhankelijk zijn van hun IT-infrastructuur hebben vaak behoefte aan aanvullende diensten en extra zekerheid. Denk hierbij aan een Service Level Agreement (SLA). Het doel van de SLA is het transparant en helder vastleggen van de service-afspraken, verwachtingen en verplichtingen, zoals prestatieniveaus, aankondigingstijden en beschikbaarheid van de door internetprovider geleverde dienst aan de klant.
Ook aanvullende beveilig zoals DDoS-bescherming en redundantie door middel van bijvoorbeeld een extra (mobiele) internetlijn als fail-over zijn tegenwoordig geen overbodige luxe. Of wat te denken van zakelijke telefonie? Is dit al geregeld of is het zinvol om dit direct aanvullend bij je glasvezelabonnement af te nemen.Veel aanbieders zoals Signet kunnen hier een fraaie combideal van maken.
Plan zorgvuldig
De bovenstaande tips helpen ongetwijfeld bij het maken van een goede keuze voor een eventuele glasvezelverbinding.
Heb je besloten om een glasvezelverbinding te nemen? Houd dan rekening met een goede voorbereiding. Vraagstukken die wij in de voorbereidingsfase bijvoorbeeld doornemen zijn:
- Wat is de graafroute naar het bestaande netwerk?
- Waar is de aansluiting in het pand/is er in het pand glasvezel nodig?
- Wat is de locatie waar de glasmodem geplaatst kan worden?
- Hoe zit het met de stroomvoorziening?
Overstappen op glasvezelinternet hoeft niet moeilijk te zijn. Kies een partner voor je zakelijke glasvezelverbinding die hier goed over nadenkt. Uiteraard helpen de specialisten van Signet je graag verder bij het maken van de juiste keuze voor jouw bedrijf. Neem contact op voor advies op maat.