Blog overzicht

Zakelijk glasvezel: van aanleggen tot aansluiten

In een groot deel van Nederland ligt inmiddels glasvezel in de grond. Zit je bedrijf in zo’n gebied, dan kun je direct een snelle zakelijke verbinding aanvragen. Maar het kan zijn dat waar jouw bedrijf gevestigd is nog geen glasvezel is aangelegd. Is internetconnectiviteit cruciaal, dan is dat natuurlijk vervelend. Maar ook dan kan signetbreedband jou helpen. Lees verder wat je voor jou kunnen doen. 

Vooropgesteld, signetbreedband legt zelf geen glasvezel in de grond, maar we werken samen met bedrijven en aannemers die dit realiseren. Daardoor kunnen we je ook helpen als er nog geen glasvezel in de grond ligt op jouw locatie. We denken met je mee, zoeken de kosten voor je uit en kunnen je koppelen aan een aannemer die het voor je aan kan leggen. Daarna kun je natuurlijk bij ons terecht voor de internetverbinding via glasvezel. 

Voor de duidelijkheid, ben je op deze pagina gekomen als consument: we doen dit alleen voor bedrijven! 

Wat kost zakelijk glasvezel aanleggen? 

Het is onmogelijk om een standaard prijskaartje aan de aanleg van zakelijk glasvezel te hangen. Daarvoor zijn er te veel variabelen die meespelen. Factoren die de kosten bepalen zijn onder meer: 

  • Hoe ver weg is de dichtstbijzijnde aansluiting op een bestaand netwerk? Dit is zoals je je kunt voorstellen de grootste kostenpost. Want hoe verder er gegraven moet worden, hoe duurder. Het dichtstbijzijnde punt, het zogeheten Point of Presence of POP, kan tot wel enkele kilometers verderop gelegen zijn. Dat is een verdeelkast ergens in de straat, van waaruit glasvezelkabel kan worden getrokken naar jouw locatie. 

  • Moeten er vergunningen worden aangevraagd? Dat moet vrijwel altijd en in ieder geval als er moet worden gegraven. 

  • Hoe is de ondergrond? Afhankelijk van de ondergrond, kunnen de kosten van het graafwerk oplopen. 

Hoelang duurt het aanleggen van zakelijk glasvezel? 

Dat verschilt per situatie, maar hou rekening met weken tot wel enkele maanden. Dat is afhankelijk van het vergunningstraject. Maar ook van de agenda van de aannemer die het graafwerk moet doen.  

Zo gaat de aanleg van glasvezel in zijn werk

Planning 

Wanneer je aanvraag in behandeling wordt genomen, begint het hele proces nog met andere dingen voor er gegraven kan worden. Tijdens een sitesurvey wordt bekeken wat de beste route is voor de glasvezelkabel. Daarbij worden de nodige obstakels in kaart gebracht. Met het plan voor de aanleg gaat de aannemer de nodige vergunningen aanvragen.  
 

Vergunning aanvragen 

Zodra alles in een de sitesurvey in kaart is gerbacht, vraagt de aannemer namens ons de vergunningen aan om de glasvezelverbinding te kunnen aanleggen. Deze worden indien nodig aangevraagd bij diverse instanties waaronder de gemeente, en eventueel: ProRail, Rijkswaterstaat, waterschappen etc. 

Graven

Zodra de vergunningen zijn goedgekeurd, kan het graven van start gaan. Dit gebeurt natuurlijk pas nadat de route zorgvuldig is aangegeven en er alles aan is gedaan om overlast voor de omgeving, het verkeer en omwonenden te minimaliseren. Vervolgens gaat de eerste graafmachine aan de slag met het graven van de sleuven.

In sommige gevallen is graven niet nodig. Als er al een buis in het pand aanwezig is, volstaat het om deze "op te blazen". Vaak hoeft er slechts een klein stukje bijgegraven te worden, aangezien er vaak aangesloten kan worden op een handhole. Is de handhole te ver weg of vol? Dan kunnen we een nieuw aansluitpunt (een distributiepunt) creëren.

Blazen & afmonteren

De glasvezelkabel wordt door buizen geblazen. In jouw bedrijf en in de handhole (de plek waar de kabel de grond in gaat) komt een aansluitpunt. De handhole koppelen we aan de centrale verdeelkast in de buurt. Ten slotte plaatsen we een switch bij je bedrijf, jouw directe verbinding met het internet. Na testen activeren we de glasvezelverbinding en sluiten we hem aan op je netwerk. Met deze switch geniet je van supersnel en stabiel internet!

signetbreedband is er voor hele proces… 

Bij het hele proces van vergunning tot aansluiting kan signetbreedband jou helpen. We graven niet zelf, maar we werken samen met aannemers in heel Nederland. Wanneer de verbinding er eenmaal ligt, zorgen wij voor de daadwerkelijke internetconnectie. Ook daarvoor werken we samen met alle providers voor glasvezelinternet. 

…en daarna 

We handelen alles voor je af, van offerte tot aansluiten. Wanneer alles is opgeleverd en werkt, blijven wij jouw aanspreekpunt voor alles rondom je internetverbinding. 

Dus ligt er nog geen glasvezel op jouw bedrijfslocatie? We kijken graag met je mee welke mogelijkheden er zijn en helpen je bij alle stappen om glasvezel gerealiseerd te krijgen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht