Artikel februari 2023

Eén infrastructuurnetwerk voor team.blue

De Europese backbone en het voordeel voor jou als klant

signetbreedband is onderdeel van het Europese team.blue. Een tech powerhouse van toonaangevende IT-bedrijven met in totaal 2.000 medewerkers, actief in 15 landen. Samen delen we expertise, tooling en resources met als doel samen verder te groeien en te innoveren. Dé ingrediënten om (letterlijk) de grenzen te blijven verleggen voor onze klanten en partners. Een treffend voorbeeld hiervan is de ‘Europese backbone’. Een groot project waarin signetbreedband als dé connectiviteitsspecialist binnen team.blue een belangrijke rol speelt.  

Wat is de Europese backbone?

team.blue ontwikkelt momenteel een Europees infrastructuurnetwerk, waarop alle bedrijven van team.blue Nederland, België én de UK worden aangesloten. Over deze Europese backbone wordt binnenkort centraal internet geleverd. Het grote voordeel hiervan is dat de drie landen lokaal gebruik gaan maken van het internet dat via de Europese backbone wordt geleverd. Zij hoeven het dus niet meer zelf in te kopen. Dit biedt schaalvoordeel, meer slagkracht op inkoopniveau en voor jou als klant nog meer garantie op snel en betrouwbaar internet.  

Behalve dat signetbreedband een belangrijke rol mag spelen in dit project, profiteren wij ook van de voordelen. Zo kunnen wij jou als klant nog betere en kostenefficientere connectiviteitsmogelijkheden bieden.

Adrian Hardy
Teamlead Networking & Solutions en teamlid project 'Europese backbone team.blue' 

Meer connectiviteitsmogelijkheden voor jou als klant 

Met team.blue als onze moederorganisatie profiteren wij van de mogelijkheden om krachten te bundelen, zowel op nationaal als op internationaal niveau. In het geval van de Europese Backbone trekken we als drie landen gezamenlijk op met één centraal core netwerk. Hiermee creëren we als collectief meer slagkracht. Behalve dat signetbreedband een cruciale rol mag spelen in dit project, profiteren wij ook van de voordelen. Zo kunnen wij jou als klant nog betere en kostenefficientere connectiviteitsmogelijkheden bieden.


De voordelen voor jou als klant: 

checkmark  Grotere capaciteit

checkmark  Optimale redundantie 

checkmark  Meer controle

checkmark  Rechtstreekse verbinding 


Grotere capaciteit
Door middel van de Europese backbone kunnen we samenwerken met peeringpartners buiten Nederland. Zo komt internet via bijvoorbeeld de London Internet eXchange (LINX) en de Belgian National Internet eXchange (BNIX) binnen ons bereik. 

Optimale redundantie 
Door een koppeling te maken met andere Europese landen, creëren we optimale redundantie op geografisch niveau. Een geruststellend idee dat wanneer een verstoring op de AMS-IX plaatsvindt, er een koppeling is met het datacenter in Londen waardoor we nog steeds kunnen verbinden met bijvoorbeeld Microsoft of Amazon. 

Meer controle
Met de Europese backbone hebben we een dermate grote schaal dat we interessant zijn voor andere peeringpartners in binnen- en buitenland om mee samen te werken. We zijn daardoor minder afhankelijk van commerciële (transit)partijen en hebben daarmee nog meer controle over de inkoop en uitwisseling van het internetverkeer. 

Rechtstreekse verbinding
Als je als klant gebruikmaakt van de diensten van bijvoorbeeld Microsoft, dan maak je in de meest ideale situatie rechtstreeks gebruik van het internet dat via Microsoft komt. Zonder tussenkomst van andere partijen. De Europese backbone maakt het mogelijk om zo direct als mogelijk verbonden te zijn met de partij waarvan je diensten afneemt.  


Met de Europese backbone zijn we minder afhankelijk van commerciële (transit)partijen en hebben daarmee nog meer controle over de inkoop en uitwisseling van al het internetverkeer.

Adrian Hardy
Teamlead Networking & Solutions en teamlid project 'Europese backbone team.blue' 

De techniek achter de Europese backbone en onze rol

Op dit moment draagt de AMS-IX waarop verschillende peeringpartners zoals Microsoft, Amazon, Google maar ook kleinere partijen zijn aangesloten - voor 70% bij aan de internetbehoefte van team.blue NL en haar klanten. Via deze weg hoeven we geen rechtstreekse verbinding te maken met alle afzonderlijke peeringpartners, maar kunnen we data uitwisselen over het AMS-IX netwerk. Dit is de meest directe route én er zijn geen kosten aan verbonden. Met de Europese backbone gaan we -letterlijk- verder. 

Voor dit project is een dedicated projectteam opgesteld waarin engineers vertegenwoordigd uit de drie landen samenwerken. De projectleden zijn allemaal sinds de opkomst van het internet in de jaren 90 bezig met het internet. Hiermee komt een eeuw aan kennis en ervaring samen. 

Meer weten?
Hoe is de koppeling gemaakt met de zeven datacentra verdeeld over de drie landen? Welke routing policies worden gehanteerd om het netwerk te beschermen tegen bijvoorbeeld DDoS-aanvallen? Hoeveel gigabit verbinding komt er beschikbaar? Binnenkort vertellen we in een volgende blogpost meer over de techniek achter de Europese backbone en de specifieke rol van signetbreedband. 

Onze experts helpen je verder kijken dan de problemen van nu

Wij staan voor je klaar!

Bel 088 - 599 99 99

Mail info@signetbreedband.nl