Artikel

Hybride werken: tips voor IT-managers

Hybride werken: tips voor IT-managers

De coronapandemie heeft bij bedrijven voor een omslag gezorgd. Er is meer geïnvesteerd in ICT en steeds meer bedrijven kiezen voor een vaste vorm van hybride werken. Dat stelt nieuwe eisen aan de IT-omgeving. Gebruikers krijgen andere verwachtingen en vragen over jouw ICT-dienstverlening. Het vraagt ook iets van de medewerkers binnen het bedrijf. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste vragen en uitdagingen om te komen tot een duurzame oplossing. Hoe richt ik de netwerkomgeving goed in? Hoe houd ik mijn on-premise netwerk stabiel? En als ik kies voor een cloudoplossing: hoe zorg ik voor een snel en stabiel internet zodat de cloudoplossing goed werkt?
 

Wat is hybride werken?

Met hybride werken hoeven medewerkers niet meer de hele werkweek op kantoor te zijn. Ze worden gefaciliteerd om ook thuis te werken, of op een andere kantoorlocatie. Maar bijvoorbeeld ook in een flexkantoor of in een hotellobby. Net wat op dat moment handig is. Veel bedrijven werken al langer op die manier. Door ervaringen met het verplichte thuiswerken zetten nu in hoog tempo meer bedrijven de stap naar de hybride werkvorm. Voor veel bedrijven is hybride werken de nieuwe norm.
 

Wat levert hybride werken op?

Hybride werken heeft nogal wat voordelen voor medewerkers. Doordat ze de keuze hebben waar ze werken, zorgt dat voor meer vrijheid en werkgeluk in het werk. Het vraagt om meer verantwoordelijkheidsgevoel. Voor veel mensen is hybride werken goed voor de productiviteit. Ze raken thuis minder afgeleid door vragen van collega’s of geluiden op de werkvloer en kunnen dus lekker doorwerken. Met hybride werken kunnen medewerkers meer zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Dat draagt bij aan een betere werk-privébalans en dus minder uitval. En natuurlijk scheelt het reistijd en reisstress. Met hybride werken word je een aantrekkelijke werkgever waar mensen graag aan de slag gaan en blijven. Flexibele werkvoorwaarden zijn erg in trek.


Nu hybride werken de norm is vergt dit andere, meer duurzame oplossingen voor snelle en betrouwbare connecties tussen locaties en de cloud. Medwerkers moeten vanuit zowel huis als kantoor via een veilige en snelle manier kunnen werken.



Vijf grote uitdagingen voor de IT-manager

Nu de pandemie voorbij lijkt, schakelen veel bedrijven door naar hybride werken. Tijdelijke oplossingen maken plaats voor betrouwbare hybride IT-infrastructuren. Dit zijn de vijf grootste IT-uitdagingen voor hybride werken:
 

1. Hoe richt ik de netwerkomgeving goed in?

Hybride werken vraagt om herinrichting van de netwerkomgeving. En wel zo dat dat medewerkers veilig en soepel werken, op kantoor, thuis of op nog een andere locatie. Werken in de cloud is een goede oplossing. Sommige bedrijven werken nog met werkstations op locatie, met VPN-verbindingen daarnaartoe. Zo’n netwerk is lastiger te managen. Want hoe komen medewerkers op afstand bij je fileserver? Is daar iets voor ingericht? En hebben ze de juiste rechten? Kortom, ook je on-premise netwerk moet je ombouwen om dit geschikt te maken voor hybride werken.

Tip: Documenteer. Goede, actuele documentatie over het totale IT-netwerk is onmisbaar. Deze documentatie beschrijft hoe het netwerk in elkaar zit, inclusief servers en werkplekken. En houd die documentatie goed bij zodat je grip houdt op de IT-omgeving. 
 

2. Hoe krijg ik snel en stabiel internet?

Bedrijven kwamen er in coronatijd achter dat de bandbreedte van hun netwerk tekortschoot voor werken op afstand. Meetings liepen vast, bestanden versturen ging traag en telefoonverbindingen werden verbroken. Hoe meer medewerkers op afstand werken, hoe meer bandbreedte je nodig hebt. Heb je on-premise netwerk, dan kan de provider de bandbreedte upgraden. In de cloud gaat zo’n upgrade een stuk gemakkelijker en sneller. Net als een downgrade trouwens. Voor stabiel en betrouwbaar internet is het belangrijk een internetverbinding redundant te maken. Valt het ene netwerk uit, bijvoorbeeld door schade of onderhoud, dan neemt het andere netwerk het over. Dubbele zekerheid.

Tip: Zorg voor een snelle en betrouwbare internetverbinding. Glasvezel maakt dit mogelijk en is voortaan op veel bedrijfslocaties beschikbaar. Doe de postcodecheck om te zien wat er op jullie locatie leverbaar is.  
 

3. Hoe houd ik mijn bedrijfsnetwerk stabiel?

Een belangrijke vraag hierbij is: hoe wil je je netwerk beheren? Kies je voor on-premise, hybride of cloud?  

On-premise

Wil je je on-premise netwerk behouden? Bijvoorbeeld omdat je werkt met zelf ontwikkelde applicaties die niet in de cloud kunnen of mogen draaien. Maar voor hybride werken heb je een stabiel netwerk nodig. De beste oplossing is om alles naar een datacenter te verhuizen en de verbindingen er naartoe redundant in te richten. In een datacenter zijn de voorzieningen beter, zoals noodstroom, redundante verbindingen, goede koelsystemen en uitstekende connectiviteit. Je elimineert hiermee de grote risico’s. 

Hybride cloudoplossingen

Je kunt ook kiezen voor een hybride cloudoplossing. Je werkt dan nog deels on-premise en deels in de cloud. Dit is interessant voor bedrijven die zelf applicaties ontwikkelen die niet (mogen) draaien in de cloud. En voor bedrijven die het een fijn gevoel vinden om de kritieke IT-omgeving deels in huis te houden. Je kunt delen van je omgeving in de cloud laten draaien, zoals software voor videobellen en chatten. Onderdelen met gevoelige gegevens kun je op je eigen server laten draaien.  Zo maak je stap voor stap de overstap naar de cloud. Het is complex om de hele infrastructuur goed neer te zetten. Bedenk goed welke applicaties op welk platform moet draaien. Ook de koppelingen komen nauw.

Tip: Het loont om het totale IT-netwerk in kaart te brengen en te segmenteren op kritische en niet-kritische onderdelen. Zo weet je precies waar extra maatregelen voor een hogere netwerkbeschikbaarheid en veiligheid rendabel zijn.  
 

4. Hoe verbind ik meerdere locaties als ik hybride ga werken?

Verhuis je je lokale netwerk naar een datacenter? Dan moet je er een verbinding bij leggen, want een datacenter is een extra locatie. Voor kantooromgevingen wordt het traditionele MPLS-netwerk minder belangrijk. Om vanuit huis te werken heb je niet zo’n centraal netwerk nodig. Wél moet je toegang hebben tot de netwerkomgeving. Dat vergt een aanpassing in de inrichting van je netwerk. Daarbij is het dan nog maar de vraag of je nog zo’n MPLS-verbinding tussen locaties nodig hebt. 

Tip: Software Defined Wide Area Networking (SD-WAN) biedt een zeer efficiënte manier om netwerkdiensten te ontwerpen, implementeren, beveiligen en beheren.  Lees meer over deze technologie
 

5. Hoe houd ik mijn hybride netwerk veilig?

Ga je hybride werken, zorg dan in elk geval voor een centraal punt waar alles samenkomt. Je eigen kantoor of een datacenter waar alles draait. Installeer daar je firewall. Je houdt dan op één centrale plek controle. Maak vervolgens werk van de veiligheid van je netwerk. Bijvoorbeeld met multifactor authenticatie, waarmee alleen bepaalde medewerkers toegang hebben tot bepaalde applicaties. En installeer natuurlijk de gangbare oplossingen zoals virusscanners. Het is raadzaam op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van phishing en ransomware. En informeer en instrueer je collega’s die hybride werken: twijfel je over een mail of document, stuur het door naar IT.

Tip: Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om IT-diensten uit te besteden. Kies je voor de managed diensten van Signet en Breedband, dan is de veiligheid van deze infrastructuur onze verantwoordelijkheid en niet meer die van jou als IT-manager. Wij beschermen jouw netwerk en data effectief voor een optimale prestatie en beschikbaarheid.
 

De risico’s van tijdelijke oplossingen

De tijdelijke oplossingen die in coronatijd zijn bedacht, waren niet altijd optimaal en brachten nogal wat veiligheidsrisico’s met zich mee voor de IT-omgeving. Ga je aan de slag met een permanente hybride oplossing? Let dan hierop:
 

Met eigen devices het netwerk op

In coronatijd werd het medewerkers soms makkelijker gemaakt om toch iets te installeren op een laptop van het werk. Omdat dat handig was voor het thuiswerken. Ook werkten in coronatijd veel medewerkers op hun eigen devices. Daarmee konden ze dan inloggen op het bedrijfsnetwerk. Maar dat maakte de IT-omgeving, die je zo zorgvuldig had opgezet en beveiligd, kwetsbaar.
 

Twijfelachtige mailtjes en documenten openen

Ransomware en phishing vormen een reële bedreiging. Dat komt vooral door menselijk handelen. Denk aan medewerkers die twijfelachtige mailtjes openen en werken met verdachte bestanden. En als je thuis werkt en twijfelt over de betrouwbaarheid van een mailtje of een document, dan schiet je minder snel een IT-collega aan. Het is belangrijk om dit goed te regelen.
 

Alles in een openbare clouddienst

Werk je met bedrijfskritische bestanden, dan is het raadzaam niet te werken met gratis cloudopslag en externe shares. Die brengen risico’s met zich mee, vooral als het datacenter niet in Europa staat. Je voldoet dan niet aan de EU-privacyregels. Bij veel van zulke services is het onduidelijk waar jouw data wordt opgeslagen.



Doe de hybride werkcheck

Wil je meer handige tips en inzicht in de stappen die je moet nemen? Neem contact met ons op. Samen bespreken we de mogelijkheden om jouw huidige netwerkomgeving te optimaliseren: slimmer, beter en kostenefficiënter. Natuurlijk volledig vrijblijvend. Op deze manier heb je snel in kaart hoe je netwerkomgeving ervoor staat en wat er nodig is voor een goede permanente hybride netwerkoplossing.

Onze experts helpen je verder kijken dan de problemen van nu

Neem contact op!

Bel 088 - 599 99 99

Mail info@signetbreedband.nl