Artikel

SD-WAN: de toekomst van netwerkbeheer

SD-WAN: de toekomst van netwerkbeheer

Wil je na het lezen van deze blog nog meer informatie over SD-WAN? Bekijk/luister onze podcast 'SD-WAN, nice to have of gamechanger' op YouTube, Spotify en Soundcloud.

Beluister de podcast op YouTube


Met de popularisatie van clouddiensten (zoals SaaS en IaaS) is de complexiteit van netwerkbeheer een steeds grotere bottleneck geworden. Waar een traditionele WAN berekend was op met name de verbinding tussen kantoren en het datacenter, worden deze netwerken nu blootgesteld aan dramatisch veel verkeer vanuit talloze applicaties. De blootstelling van het bedrijfsnetwerk aan het publieke internet zorgt daarbij niet alleen voor technische uitdagingen, maar brengt ook een steeds groter risico met zich mee op cyberaanvallen en de uitbuiting van kwetsbaarheden. Uit de noodzaak om moderne bedrijfsnetwerken beter, makkelijker en veiliger te kunnen beheren is SD-WAN voortgekomen.
 

Wat scheelt er aan MPLS?

Cloud of geen cloud, de noodzaak voor een veilig bedrijfsnetwerk is niet nieuw. Multi Protocol Label Switching (MPLS) netwerken worden al tientallen jaren ingezet door bedrijven om veilige, geoptimaliseerde verbindingen op te zetten tussen onder andere locaties en datacenter. Het netwerk kan bestaan uit allerhande verschillende verbindingen en ook redundantie goed waarborgen. De crux zit hem echter in het maatwerk, het vereisen van eigen fysieke verbindingen en de kosten en complexiteit die ermee gepaard gaan.

Het kan zijn dat het huidige netwerk, met MPLS in de basis, met een paar kleine aanpassingen nu nog uitermate geschikt is voor jouw bedrijfsactiviteiten. Maar met het oog op de toekomst en de steeds grotere integratie met allerhande cloudecosystemen (zoals Azure en AWS), worden bedrijven die enkel vertrouwen op MPLS steeds minder wendbaar. 
 

Daarom SD-WAN

Daarom is er SD-WAN, wat staat voor Software Defined WAN. Een netwerkarchitectuur die berekend is op schaalbaarheid en de cloud. Volgens partner Cisco simpelweg een logische evolutie van MPLS. SD-WAN maakt het mogelijk om het gehele netwerk te centraliseren en binnen een enkele architectuur te beheren. Ongeacht ISP, clouddienst, type verbinding of reeds bestaand netwerk. Alles kan beheerd worden vanuit een enkel overzicht, inclusief authenticatie (VPN) en beveiliging (firewall).

Daarbij is het systeem niet alleen geoptimaliseerd voor de verbinding met clouddiensten, maar optimaliseert het ook het verkeer tussen de gebruikers binnen het netwerk en die diensten (Quality of Service). Op dezelfde intelligente wijze wordt verkeer verdeeld over de beschikbare nodes en verbindingen (load-balancing) en worden verbindingen razendsnel voor elkaar ingewisseld bij storing of uitval (fail-over). Zo efficiënt, dat een gebruiker hier niets van merkt.

Het is de centralisatie van al deze functies, gecombineerd met slimme monitoring, beheergemak en verbindingsonafhankelijkheid dat SD-WAN zo aantrekkelijk maakt. Hoewel de implementatie van SD-WAN nog wel afhankelijk is van fysieke apparatuur, zijn deze met de oplossingen van Meraki klein in schaal en razendsnel in te zetten. Je hebt enkel nog een vertrouwde connectiviteitspartner nodig om je van de juiste verbindingen en expertise te voorzien en je bent klaar.


Bekijk het videofragment uit de podcast.SD-WAN en MPLS

Is SD-WAN dan beter dan MPLS? Nee, niet perse of althans niet direct. MPLS heeft het niet voor niets al zo lang volgehouden. Voor veel bedrijven is het waardevol om een eigen netwerk te hebben, zeker als de verbinding met internet een kleine rol speelt. Ook loont het niet de moeite om een al gedane investering in MPLS in de prullenbak te gooien. Dankzij de wijze waarop SD-WAN bovenop de verbindingen opereert, kan gebruik gemaakt worden van bestaande verbindingen. Bekijk hierboven het videofragment uit de podcast voor meer toelichting.


Wanneer is SD-WAN nog meer aantrekkelijk?

Een SD-WAN netwerkoplossing is niet alleen weggelegd voor de multinational IT-bedrijven. De grote kracht van SD-WAN zit in het gemak waarmee het met veranderingen in het netwerk omgaat. Denk bijvoorbeeld aan een bouwbedrijf dat veel tijdelijke werkplekken heeft. Deze kan een bouwkeet eerst moeiteloos in het netwerk integreren met een 4G-verbinding, maar later ook makkelijk voorzien van DSL of glasvezel. De mate waarin je rekening dient te houden met je netwerkinfrastructuur wordt daarmee drastisch gereduceerd.

Maar ook enkel de verbeterde redundantie (dankzij intelligente monitoring) kan al reden genoeg zijn. Winkels kunnen betaalverkeer door laten gaan bij uitval van een verbinding, zonder dat de klant daar iets van merkt. Waar traditionele WAN-netwerken in een dergelijk geval ook met de aanwezigheid van een tweede lijn nog voor hoofdpijn kan zorgen biedt SD-WAN simpelweg een naadloze failover.

Of wat te denken van centrale controle en beheer vanuit een enkele interface? Neem een scholengemeenschap, waar scholieren diensten willen benaderen die niet bij het gewenste verkeer horen (zoals social media). Dat wil je kunnen scheiden van je primaire verkeer, zodat het niet alle bandbreedte inneemt op je beste verbinding. SD-WAN kan middels een contentfilter dit verkeer eenvoudig scheiden of blokkeren en er zelfs voor zorgen dat ongewenst verkeer bij uitval van een lijn helemaal niet toegestaan is. In al deze scenario’s kan de intelligentie van SD-WAN een oplossing bieden.


Bekijk het videofragment uit de podcast.SD-WAN van signetbreedband

Ook voor klanten en partners van signetbreedabdn kan SD-WAN een uitstekende oplossing zijn voor een future proof bedrijfsnetwerk. We hebben daarom een SD-WAN-oplossing ontwikkelt waarbij connectiviteit intelligent en dynamisch kan worden ingericht, zonder in te leveren op gebruiksgemak. Dit zorgt voor flexibiliteit in de uitrol van jouw netwerk, geeft meer inzicht in het verbruik en maakt directe paden naar Cloud omgevingen mogelijk.

Geen doel op zich

SD-WAN is voor signetbreedabnd echter een middel en geen doel. Ben je geïnteresseerd in de voordelen van SD-WAN, dan zal onze Solutions Architect goed naar de specifieke situatie kijken en beoordelen welke netwerkoplossing het beste past bij de doelen in jouw organisatie. En daarbij houden we alle opties open. SD-WAN is een unieke aanvulling op ons brede portfolio van connectiviteitsdiensten en netwerkoplossingen. En met meer dan 50 netwerkleveranciers zijn er altijd mogelijkheden om jouw locatie(s) redundant te kunnen ontsluiten.


Meer informatie

Luister/kijk de volledige podcast op Youtube en neem contact op voor meer informatie.

Onze experts helpen je verder kijken dan de problemen van nu

Neem contact op!

Bel 088 - 599 99 99

Mail info@signetbreedband.nl