Artikel - september 2018

1000 Mbit/s: waarom geeft
een speedtest minder aan?

Netto en bruto snelheid

Hoewel je verbinding tot wel 1000 Mbit/s kan ontvangen en versturen, kan het zo zijn dat de snelheid bij een speedtest lager uit komt. Om vanaf de bron naar een computer te komen moet het internet-signaal een lange weg over een soort internetsnelweg afleggen. Via deze internetsnelweg, wordt er door computers onderling gecommuniceerd in pakketjes data die zowel informatie over adressering als daadwerkelijke inhoud bevatten. Tijdens deze weg verliest de internetsnelheid soms nog wat Mbit/s. Van de ‘bruto’ 1000 Mbit/s, houd je daarom vaak ‘netto’ tussen de 930 en de 960 Mbit over.

Een goede vergelijking die Tweak ook maakt voor deze ‘netto’ en ‘brutosnelheid’: als een brief 12 gram weegt, dan kan het A4’tje met de informatie 6 gram wegen en de envelop het overige gewicht voor zijn rekening nemen.

Het netwerk

Eigenlijk is het internet een groot soort snelweg met vele knooppunten. Onderweg komt een signaal vele tussenverbindingen tegen. Als het signaal van een ver punt moet komen, is de kans ook groter dat er meerdere tussenverbindingen zitten. Hierdoor kunnen soms een aantal Mbit/s verloren gaan.

Ook moet de apparatuur binnen het netwerk 1000 Mbit/s aankunnen. Als er bijvoorbeeld een 100 Mbit/s-switch tussen zit, zal de internetsnelheid ook niet hoger zijn dan 100 Mbit/s. 

Apparatuur

Het komt vaak voor dat computers de 1000 Mbit/s eigenlijk niet goed aankunnen. Ook al staat er op de omschrijving van de computer van wel. Dit kan komen omdat bijvoorbeeld de harde schijf of netwerkkaart niet snel genoeg is.

Hoewel onze Zyxel-router de 1000 Mbit/s aankan en poorten van 1000 Mbit/s heeft, moet al het internetverkeer door de processor van de router worden afgehandeld. Hierdoor kan het bij meerdere verkeersstromen tegelijk te druk worden voor de processor.

Er moet ook rekening gehouden worden dat de Wi-Fi-verbinding ongeveer een snelheid van 250 Mbit/s heeft. Als je de maximale internetsnelheid wil behalen, kun je het beste de apparatuur met de kabel direct verbinden aan de Zyxel-router.

Conclusie

Het is lastig om 1000 Mbit/s te meten. Met goede hardware is de 1000 Mbit/s haalbaar, maar door de weg die het moet afleggen en de adresseringen, is het zogenoemde nettoresultaat vaak net iets lager.

Je kunt wel zelf invloed uitoefenen op het behalen van het hoogst mogelijke snelheid. Zorg er daarom altijd voor dat je apparatuur op de kabel wordt aangesloten, voor de optimale snelheid.

Onze experts helpen je verder kijken dan de problemen van nu

Wij staan voor je klaar!

Bel 088 - 599 99 99 

Mail info@signetbreedband.nl