Klantverhaal

Jeugdbescherming Gelderland

Managed WAN: Volledig beheer en continuïteit verzekerd

Hoe regel je het beheer van de IT-infrastructuur? Hoe groter of complexer je organisatie, hoe flinker de uitdaging. Zelf doen of toch liever uitbesteden? Jeugdbescherming Gelderland koos voor Managed WAN van signetbreedband. Een optimaal netwerk zonder dat ze zich daarover druk hoeven te maken. Volledig beheerd en continuïteit verzekerd. Dat zorgt voor meer rust op de ICT-afdeling. “In de toekomst willen we steeds meer gebruikmaken van beheerde diensten en cloudoplossingen. We zijn daar klaar voor”, aldus Informatiemanager Ferry van Reenen.

Jeugdbescherming Gelderland telt acht locaties door de hele provincie. Hier werken in totaal meer dan driehonderd medewerkers. Van jeugdzorgmedewerker tot HR-manager en van gedragskundige tot de Raad van Bestuur. En natuurlijk de twee systeembeheerders en de Servicedesk ICT. “Die zijn altijd hartstikke druk”, vertelt Ferry. “Als er een groot project liep en er ook nog een storing was in de infrastructuur, dan was het te druk. We hadden gewoonweg te weinig mensen en te veel werk. In de coronatijd werden ook mensen ziek. Dan merk je hoe kwetsbaar de continuïteit was en besef je nog eens hoe afhankelijk je tegenwoordig bent van ICT en de individuele ICT-medewerkers. Daar kwam bij dat de netwerkapparatuur en centrale apparatuur in het datacenter aan vervanging toe waren.” De vraag rees: gaan we zelf investeren óf besteden we het netwerkbeheer helemaal uit.

De wens: één totaaloplossing voor beheer

Inmiddels had Jeugdbescherming Gelderland ook besloten de ICT-afdeling meer als regieorganisatie te laten werken. Dit was ook belangrijk bij de keuze om het beheer van de netwerkinfrastructuur uit te besteden. Liefst één totaaloplossing voor firewall, WAN-verbindingen, wifi en het kantoornetwerk, dát was de wens. Een kolfje naar de hand van signnetbreedband, dat vanaf 2017 al enkele WAN-verbindingen tussen de locaties leverde. Ferry: “signetbreedband dacht altijd goed met ons mee over slimme oplossingen. Dat voelde goed. Door opnieuw te kiezen voor signetbreedband werd het gemakkelijker om de verbindingen om te zetten. Hoewel we alles gingen uitbesteden, waren de kosten te overzien. Dat komt ook omdat we bepaalde apparatuur niet meer hoefden te vervangen en beheren.”

“Deze samenwerking geeft een heel stuk rust voor de IT-afdeling”
Ferry van Reenen
Informatiemanager Jeugdbescherming Gelderland

Van fysiek datacenter naar cloudplatform

signetbreedband begon in juli 2020 met het ontwerp en een stappenplan naar de nieuwe situatie. Ook besloot Jeugdbescherming Gelderland over te gaan op het cloudplatform van Microsoft. Dat betekende dat alles verhuisde van het oude datacenter in Ede naar servers in de cloud. signetbreedband ondersteunde daarbij door het aanleggen en omzetten van het netwerk naar het cloudplatform. De firewall en alle daaraan gekoppelde connectiviteit zijn overgeheveld naar Hosted Firewall van signetbreedband. Ook de koppelingen met externe partijen migreerde signetbreedband naar het andere datacenter. Dit alles gebeurde gefaseerd, met zo min mogelijk impact voor de gebruikers. De meeste migratiestappen gebeurden daarom ’s avonds en in het weekend. Jacco, toenmalig senior Netwerk Engineer bij signetbreedband: “Ik zie dit soort projecten als Mikado. Je moet steeds bedenken welk volgend stokje je pakt, zonder dat de rest van de stapel meebeweegt. Door onze ruime ervaring zijn we daar heel behendig in.”

Bedrijfszekere redundante verbindingen

Jeugdbescherming Gelderland koos voor redundante verbindingen tussen de locaties en netwerken. Ferry: “Als één lijn het niet doet, heb je altijd een back-up. Onze medewerkers kunnen dus altijd door, ook als ze thuis werken en er bijvoorbeeld veel medewerkers tegelijkertijd videobellen.” Een redundante verbinding legde signetbreedband ook met Jeugdzorgnet. “In feite is dit een veilige verbinding naar ons cliëntensysteem WIJZ. Ook die gegevens zijn voortaan altijd bereikbaar.” Sommige werkzaamheden duurden langer dan gepland, bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden en andere afhankelijkheden, maar zonder dat er problemen ontstonden.”

“We hebben nu weer meer tijd voor andere ICT-projecten, terwijl ook de continuïteit van het netwerk goed is geborgd”

Ferry van Reenen
Informatiemanager Jeugdbescherming Gelderland

Vertrouwen in signetbreedband

De medewerkers merken niets van de nieuwe situatie. Of het moet zijn dat de verbindingen voortaan stabieler zijn. De systeembeheerders moesten wél behoorlijk wennen, vertelt Cindy Leenders, Coördinator ICT. “Ze waren gewend zelf in actie te komen als er iets was. Nu schakelen we signetbreedband in. Ze hebben dus nu een regierol, terwijl ze voorheen zelf technisch bezig waren. De goede samenwerking tussen de systeembeheerders en signetbreedband heeft zeker bijgedragen aan het vertrouwen.”

Eén partij die we 24/7 kunnen bellen

Ferry, tot slot: “Het is fijn dat we nu één partij hebben die we 24/7 kunnen bellen als er een storing is, of het nu gaat om het WAN-netwerk, de wifi of de firewall. Nog mooier is het natuurlijk als signetbreedband al in actie komt voordat wij een melding maken. Deze samenwerking geeft een heel stuk rust voor de IT-afdeling. Zeker omdat er een kort lijntje is naar signetbreedband en zij snel schakelen. De werkdruk is sterk verminderd en de continuïteit is goed geborgd. We hebben nu weer meer tijd voor andere ICT-projecten. Bovendien hebben we nu een oplossing die toekomstproof is voor werken in de cloud.”

Meer informatie over Jeugdbescherming Gelderland: www.jbgld.nl

Wil je net als Jeugsbescherming Gelderland een Managed WAN?

Neem contact met ons op

Bel 088 - 599 99 99

Mail info@signetbreedband.nl