Blog overzicht

5G, wat moet je ermee?

De vijfde generatie van het mobiele netwerk belooft fors hogere snelheden en een veel lagere pingtijd. Toch zijn mobiele telefoons niet de apparaten die het meeste baat hebben bij deze techniek. Het 5G-netwerk belooft namelijk futuristische toepassingen binnen handbereik te brengen.

Talloze 5G-voordelen

Niet alleen de snelheid en pingtijd gaan erop vooruit. Voor mobiele netwerkproviders en klanten zijn er nog andere voordelen. Zo kunnen er meer apparaten tegelijk verbinden met de zendmast dan dat met 4G mogelijk was. De zendmasten voor 5G zijn daarnaast een stuk kleiner dan die voor 4G gebruikt werden en kunnen dus beter worden ingepast in het landschap. Een ander bijkomend voordeel is dat het energiegebruik tot 90% lager kan.

Buiten de toepassingen zoals overal filmpjes in 4k of zelfs hoger te kunnen streamen, live te broadcasten vanaf elke plek met bereik en nog sneller bestanden te kunnen versturen, zijn er talloze nieuwe mogelijkheden met deze nieuwe generatie van het mobiele signaal.

Ons vervoer gaat zichzelf besturen

Auto’s krijgen de laatste jaren steeds meer mogelijkheden om autonoom te rijden. Google, Tesla en onder andere Volkswagen zijn al jaren druk bezig met het testen van de techniek en met de verfijning van de systemen. De komst van 5G geeft het benodigde zetje om autonoom rijdende auto’s realiteit te maken op grote schaal. Door het dichte netwerk van zendmasten en steeds meer auto’s die data uploaden (tot wel 4.000 GB per dag volgens Intel), worden de mogelijkheden steeds groter. Giganten als Google en Samsung bouwen tegenwoordig al complete nepsteden om hun zelfrijdende voertuigen te testen.

Self driving cars

De sleutel ligt in precisie op de vierkante cm

De Zuid-Koreaanse provider SK Telecom ontwikkelt zelfs een infrastructuur voor autonome voertuigen met accurate hd-kaarten die realtime worden geüpdatet. Aan de hand van deze kaarten is precisie tot op de vierkante centimeter mogelijk. Met deze nauwkeurige data is level 4 (van de 5) van het autonoom rijden mogelijk, claimt de provider. De wagen kan zichzelf in bijna elke omstandigheid besturen dankzij gedetailleerde informatie over rijbanen, wegconditie, snelheidslimieten en hoogteverschillen. De enige omstandigheid waarin level 4 nog niet volledig autonoom is, is in extreme weersomstandigheden.

Nederland loopt voorop in de ontwikkeling van het 5G-netwerk

Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten lijken ver vooruit te zijn met de ontwikkelingen rondom autonoom rijden aan de hand van 5G. Toch staat Nederland niet stil. Het vorige kabinet heeft in 2015 aangegeven wereldwijd voorop te willen lopen in de ontwikkeling van autonome mobiliteit. Dat er werk van deze wens is gemaakt blijkt uit gegevens van vorig jaar. Nederland blijkt inderdaad koploper te zijn in de ontwikkeling van autonoom vervoer op het gebied van infrastructuur, regelgeving en interesse van automobilisten. Autonoom rijden is niet het enige waar volop mee getest wordt. Ook 5G wordt in Nederland uitgebreid aan proeven onderworpen. Zo is in de regio Eindhoven Vodafone onlangs met een uitgebreide proef gestart.

5G-netwerk wordt essentieel in voedselproductie

Niet alleen mobiliteit heeft baat bij de vijfde generatie van het mobiele netwerk. Ook de landbouw profiteert van deze ontwikkeling. Met het 5G-netwerk wordt het onder andere mogelijk om volledig autonoom gewassen te kweken. Autonome tractoren planten zeer precies de zaadjes, drones voorzien van sensoren monitoren de gewassen op plantniveau en er wordt automatisch aan de hand van de beschikbare data kunstmest of pesticide gebruikt om het gewas in optimale toestand te krijgen.

Ook in de veehouderij staan er veel veranderingen op stapel. Zo is het al mogelijk om de gezondheidstoestand van individuele koeien te monitoren met halsbanden zoals Ida. Met 5G kan deze toepassing nog verder worden ontwikkeld en geschikt worden gemaakt voor andere dieren.

VR in de cloud en operaties in ambulances

5G is tot veel in staat. Zo wordt het zelfs mogelijk om cloudgebaseerde virtual reality aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat het niet meer nodig is om de rekenkracht in de bril te stoppen, of aan een aangesloten pc, maar dat dit realtime vanuit de cloud wordt geprojecteerd. Dit scheelt de eindgebruiker in aanschafkosten en brengt kwalitatief hoogwaardige VR-oplossingen dichterbij. Ook rondleidingen door natuurgebieden aan de hand van augmented reality komen dankzij het 5G-netwerk binnen handbereik. De mogelijkheden houden daar niet op. Denk bijvoorbeeld aan sportwedstrijden die in VR te bekijken zijn vanuit het oogpunt van een speler, het meereizen met je kinderen tijdens hun backpackavontuur, of een chirurg die op afstand opereert. Dankzij 5G kan deze medisch specialist straks realtime medische adviezen geven in ambulances terwijl de patiënt onderweg is naar het ziekenhuis. Ook wordt er al gewerkt aan toepassingen voor blinden. Met een speciale helm en de mogelijkheid tot navigatie op de vierkante centimeter kunnen visueel beperkten zich veilig door het verkeer verplaatsen.

VR in cloud

De toekomst ligt in M2M-communicatie

Waar we met de voorgaande mobiele technieken vooral toepassingen van machine-to-person (M2P) zagen, begint bij 5G de opkomst van de machine-to-machine- communicatie (M2M). Data op afstand realtime interpreteren, livevideobeelden direct scannen op ongeregeldheden, autonome monitoring door drones van evenementen en andere veiligheidstoepassingen zijn enkele voorbeelden van wat er straks mogelijk is zonder dat daar een persoon aan te pas hoeft te komen.

Het houdt natuurlijk niet op bij bovenstaande voorbeelden. Enkele andere toepassingen die mogelijk worden met 5G zijn onder andere intelligente en interactieve reclameborden, voorraadbeheer met RFID-chips, remote robotica in fabrieken en grotere precisie in locatiediensten en gepersonaliseerde verkeersrapporten. Het 5G-netwerk zorgt volgens ons voor de definitieve transitie naar mobile first en de brede acceptatie en adoptie van het internet of everything. Wat zijn jouw plannen met 5G?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht