Blog overzicht

Verschillen tussen Glasvezel, DSL en Kabel

Welk type internetverbinding kies je? Dat is een vraag waar veel organisaties (en particulieren) mee zitten. Er zijn grofweg drie soorten verbindingen te onderscheiden: glasvezel, kabel en (A)DSL. Maar wat is het verschil tussen deze drie? En welke is nu de beste keuze voor je organisatie? In dit blogartikel leggen we het verschil uit.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is vezel van glas dat extreem dun is. Via deze vezels transfereert data met de snelheid van het licht. Glasvezel is het meest bekend van ons internetgebruik en is de veiligste, snelste en meest stabiele keuze. Het is ook niet voor niets dat providers als KPN stap voor stap het kopernetwerk uitzetten.

Glasvezel is dus een snelle verbinding die geschikt is voor veel dataverkeer. Denk bijvoorbeeld aan het streamen van video’s, VoIP, online meetings of het downloaden van grote bestanden.

Eén van de nadelen van glasvezel is dat het niet overal beschikbaar is en als je het wilt aanleggen kunnen hier hoge kosten aan verbonden zijn. Vooral in de buitengebieden is glasvezel nog niet overal beschikbaar.

Glasvezel is de meest toekomstbestendige keuze:

  • Internetsnelheden tot wel 10 Gbps.
  • Gelijke up- en downloadsnelheid.
  • Makkelijk up te graden naar hogere bandbreedtes.
  • Meerdere toepassingen mogelijk waaronder VoIP telefonie.
  • Niet gevoelig voor corrosie, blikseminslag of storingen door radiofrequenties.

Wat is kabel?

Kabelinternet kennen we al heel erg lang. Zo rond de midden jaren negentig kwam kabelinternet beschikbaar in Nederland en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse woonkamers en kantoren. De internetverbinding wordt bij kabelinternet gelegd via het kabeltelevisie-netwerk. Dit gebeurd door de welbekende coaxkabel die bestaat uit koperen kabels. Deze kabels zijn dikker dan glasvezels, waardoor ze minder snel zijn. Een groot voordeel van kabelinternet is dat het eenvoudiger en goedkoper is om aan te leggen dan glasvezel.

Het grote voordeel van kabelinternet is dat het op vrijwel iedere locatie in Nederland beschikbaar is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld buitengebieden waar vaak nog geen glasvezelverbinding is aangelegd. Een ander voordeel van internet via de kabel is dat de verbinding minder gevoelig is voor weersinvloeden dan andere verbindingen, zoals ADSL.

Wat is (A)DSL?

(A)DSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Dit is een digitale telefoonlijn die dus ook gebruikt kan worden voor internetverbindingen. Waar de kabelverbinding gebruik maakt van het televisienetwerk, doet (A)DSL dit via het telefoonnetwerk. Een telefoonaansluiting is dus nodig om überhaupt een ADSL-verbinding te krijgen.

Net als bij kabelinternet maakt (A)DSL gebruik van koperen kabels, waardoor de verbinding minder snel is dan glasvezel. Een groot voordeel van (A)DSL is dat het overal aanwezig is.

Ook is (A)DSL een goedkope verbinding, waardoor het een populaire keuze is onder particulieren. Bovendien is er een enorme keuze als het gaat om aanbieders van ADSL verbindingen.

De snelheid van de ADSL verbinding hangt af van de afstand tussen jouw locatie en de centrale. Hoe dichter je bij de centrale woont, hoe hoger je internetsnelheid zal zijn. Woon je verder weg van de centrale, dan zal de internetsnelheid lager liggen. Dit maakt (A)DSL minder geschikt voor organisaties die grote hoeveelheden data versturen of ontvangen.

Een zakelijke DSL-verbinding van Signet is een gedegen koperverbinding voor kleinere ondernemingen of geschikt als back-up voor de primaire glasvezel- of straalverbinding.

ADSL, VDSL, VVDSL, BVVDSL of SDSL?

ADSL kent inmiddels veel varianten. Zo is er bijvoorbeeld ADSL, VDSL, VVDSL, BVVDSL en SDSL. Het verschil tussen deze varianten zit hem in de snelheid van de verbinding.

ADSL is de traagste variant met een maximale downloadsnelheid van 24 Mbit/s. De andere varianten zijn allemaal veel sneller dan ADSL. Zo heeft VDSL een maximale downloadsnelheid van rond de 200 Mbit/s en is VVDSl nog iets sneller met 300 Mbit/s. SDSL is de snelste variant met een maximale downloadsnelheid van 1000 Mbit/s.

(V)VDSL

VDSL staat voor Very High Bit Rate Digital Subscriber Line. Dit is een verbinding die werkt met koperen kabels, maar toch sneller is dan bijvoorbeeld ADSL. vDSL is een nieuwere DSL-technologie waarbij de draad tussen de hoofd- en wijkcentrale uit glasvezel is vervaardigd. De verbinding naar bijvoorbeeld je kantoor is nog wel van koper. De verbinding wordt aangelegd door gebruik te maken van de bestaande telefoonlijn of het tv-netwerk. 

Het voordeel hiervan is dat er geen nieuwe infrastructuur hoeft te worden aangelegd. Doordat er gebruik gemaakt wordt van glasvezels in het netwerk, kan er sprake zijn van hogere internetsnelheden tot maar liefst 300 Mb/s. Dit maakt VVDSL geschikt voor grotere bedrijven die intensief gebruik maken van het internet.

SDSL

SDSL staat voor Symmetric Digital Subscriber Line. SDSL lijkt heel erg veel op VDSL maar er is wel een groot verschil. Bij SDSL wordt er gebruik gemaakt van dezelfde lijn voor het versturen en ontvangen van data. SDSL verbindingen kenmerken zich ook door het feit dat de upload en downloadsnelheid even hoog zijn. Dit maakt SDSL erg interessant voor locaties waar nog geen zakelijk glasvezel internet beschikbaar is.

Glasvezel of Kabel

Nu we weten wat iedere verbinding inhoudt, is het tijd om te bepalen welke verbinding voor jou het beste is. Een mogelijke keuze waar je voor staat is de keuze tussen Glasvezel en Kabel.

Als we alleen kijken naar de snelheid van de verbinding dan is glasvezel veruit de beste keuze. Echter is glasvezel niet overal beschikbaar en kan het dus zijn dat je moet kiezen voor een andere verbinding.

Vooral in zakelijke omgevingen is het belangrijk om na te gaan wat de behoeften zijn. Wil je stabiel internet, hoge uptime en ligt er al een glasvezelaansluiting? Dan is het een gemakkelijke keuze om voor glasvezel te kiezen.

Toch is dit niet voor iedere organisatie de beste keuze. Voor kleinere ondernemingen waar bijvoorbeeld nog geen glasvezelaansluiting ligt kan het aanleggen van een glasvezelaansluiting een enorme kostenpost zijn. Vooral als de snelheid van het internet niet extreem hoog hoeft te zijn, kan kabelinternet een prima alternatief zijn.

Glasvezel of (A)DSL?

In sommige gevallen kan (A)DSL een goede keuze zijn, maar alleen als de afstand tussen de wijkcentrale en je locatie klein is. Hoe groter de afstand, hoe trager de verbinding. Als je (A)DSL overweegt, houd hier dan rekening mee.

Net als bij de kabelaansluiting is ook de ADSL-aansluiting vrijwel overal beschikbaar. De oude (A)DSL verbinding is een verouderde techniek waardoor we aanraden om naar de nieuwe DSL technologieën zoals VDSL en SDSL te kijken.

Of je als organisatie glasvezel of DSL moet kiezen is opnieuw afhankelijk van de wensen/eisen van je organisatie en de al dan niet aanwezige verbindingen.

Glasvezel, kabel of DSL?

Als je een verbinding moet kiezen, is het dus verstandig om na te gaan welke technologie er beschikbaar is en welke aanvullende dienstverlening gewenst is.

Organisaties die écht afhankelijk zijn van internet, zware applicaties draaien en veel downloaden en uploaden is glasvezel absoluut aan te raden. Met glasvezel behaal je immers gegarandeerde snelheden, heb je extreem hoge uptime en SLA's en ben je verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige infrastructuur. In dit artikel lees je wanneer je bedrijf toe is aan zakelijk glasvezel internet.

Bedrijven die minder afhankelijk zijn van internet en waar bijvoorbeeld geen glasvezelaansluiting beschikbaar is, kunnen prima af met de nieuwste technologieën van kabelinternet of (A)DSL internet.

Mocht je twijfelen welke aansluiting voor jouw organisatie het meest passend is, waar je op moet letten bij zakelijk glasvezel, of ben je benieuwd naar de tarieven? Wij helpen je met de beste oplossing voor jouw bedrijf.

Neem contact op voor advies op maat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Blog overzicht