Artikel juli 2023

Eén infrastructuurnetwerk voor team.blue - deel 2

De techniek achter de Europese backbone

team.blue ontwikkelt één Europees infrastructuurnetwerk, waarop alle bedrijven van team.blue Nederland (waar signetbreedband onderdeel van uitmaakt), België én de UK worden aangesloten. Vanuit de Nederlandse netwerkteams werken senior netwerk engineers samen met Engelse en Belgische engineers om zorg te dragen voor het design, de uitrol en uiteindelijk het in gebruik kunnen nemen van de Europse backbone. Een grootschalig project waarin signetbreedband als dé connectiviteitsspecialist binnen team.blue een belangrijke rol speelt en waar we je graag meer over vertellen.

Wat is de Europese backbone precies en wat zijn de voordelen? Lees het in onze vorige blogpost

In deze blogpost gaan we dieper in op de techniek achter de Europese backbone. Hoe is de koppeling met de zeven datacentra verdeeld over de drie landen? Welke routing policies worden gehanteerd om het netwerk te beschermen tegen bijvoorbeeld DDoS-aanvallen en hoeveel gigabit internet komt beschikbaar? Je leest het in deze blogpost. 

Met onze Europese backbone bieden we onze klanten razendsnel internet, terwijl we maximale zekerheid en veiligheid garanderen met onze optimale redundantie op geografisch niveau en strikte routing policies. Bij team.blue staan de behoeften van onze klanten altijd voorop!

Adrian Hardy
Teamlead Networking & Solutions en teamlid project 'Europese backbone team.blue' 

Koppeling met zeven datacentra: de driehoek

Op dit moment draagt de AMS-IX, waarop verschillende peeringpartners zoals Microsoft, Amazon, Google en ook kleinere partijen zijn aangesloten, - voor 70% bij aan de internetbehoefte van team.blue NL en haar klanten. Via deze weg hoeven we geen rechtstreekse verbinding te maken met alle afzonderlijke peeringpartners, maar wisselen we de data uit over het AMS-IX netwerk. In vergelijking met transit is een peeringnetwerk zoals de AMS-IX de meest directe route en kosteloos.

Met de Europese backbone gaan we letterlijk verder. Door de koppeling met datacentra in de UK en België komt bijvoorbeeld de London Internet eXchange (LINX) en de Belgian National Internet eXchange (BNIX) binnen ons bereik! Maar hoe werkt dit precies?

Schematische weergave Europese backbone team.blue

Binnen de Europese backbone wordt een koppeling gemaakt tussen maar liefst zeven datacentra:
 

checkmark  Drie datacentra in Nederland (twee in Amsterdam en één in Rotterdam)

checkmark  Twee datacentra in België 

checkmark  Twee datacentra in de UK

De datacentra worden per land met elkaar verbonden. Bovendien wordt er een koppeling gemaakt met andere Europese landen, waarmee optimale redundantie op geografisch niveau wordt gecreërd. Een geruststellend idee dat wanneer een verstoring op de AMS-IX plaatsvindt, er een koppeling is met het datacenter in Londen waardoor we nog steeds kunnen verbinden met bijvoorbeeld Microsoft of Amazon. 

Zie de afbeelding hierboven voor een schematische weergave van het netwerk. 


Maximale zekerheid 

Naast gebruik te maken van de regionale internet exchanges (voor Nederland de verbinding tussen de twee datacenters in Amsterdam en één in Rotterdam), is besloten om per regio gebruik te maken van drie zogenaamde ‘tier 1 transit providers’. Dit zijn globale internet transit providers die vanwege hun schaal garanties bieden met betrekking tot het aanbieden van routes die toegang geven tot het gehele internet. Door een koppeling te maken met drie van deze partijen kunnen we als team.blue met nog grotere zekerheid een dekkende internetdienst leveren. We zijn namelijk niet afhankelijk van het goed functioneren van een enkele partij.

Daarnaast biedt het mogelijkheid om alternatieve paden te kiezen om bij bestemmingen te komen mocht een pad voor een of andere reden minder goed beschikbaar zijn. Door telkens het kortste pad te kiezen geeft dit voor alle gebruikers van het team.blue netwerk voordelen. Denk hierbij naast beschikbaarheid ook aan lage latency (tijd die het kost voordat het dataverkeer bij de bestemming is). 

Wij bepalen welk verkeer wel en welk verkeer niet is toegestaan. Hier zijn we wellicht - in tegenstelling tot andere partijen - heel strikt in. Maar dat doen we om de kwaliteit en betrouwbaarheid van het internet voor onze klanten te waarborgen.


Adrian Hardy
Teamlead Networking & Solutions en teamlid project 'Europese backbone team.blue' 

Strikte routing policies 

De zogenaamde ‘routing policies’ zijn een belangrijk element in de gekozen oplossing. Binnen de Europese backbone kan namelijk straks het verkeer nationaal en internationaal via verschillende partners gedeeld worden. Hier moet validatie op plaatsvinden. Wij bepalen welk verkeer wel en welk verkeer niet is toegestaan. Hier zijn we wellicht - in tegenstelling tot andere partijen - heel strikt in om de kwaliteit en betrouwbaarheid van het internet voor onze klanten te waarborgen.  

Bovendien geven de routing policies controle over het internetverkeer. Stel dat een DDoS-aanval via de Londen Internet Exchange op ons netwerk binnenkomt? Dan willen we controle hebben door deze ‘weg’ af te sluiten en het verkeer alleen via de andere ‘schone’ wegen te laten verlopen. In een routing policy hebben we vastgelegd op welke manier dit gedaan wordt en hoe we dit doen.  

Nu worden de drie datacentra in Nederland met veelvouden van 100 gigabit aan elkaar gekoppeld. In de toekomst kan dit zelfs worden opgeschaald naar een veelvoud van 400 gigabit. 


Adrian Hardy
Teamlead Networking & Solutions en teamlid project 'Europese backbone team.blue' 

Van vele honderden gigabits naar meerdere terabits

Een van de vele voordelen van de Europse backbone, is de enorme capaciteit die we hiermee kunnen realiseren. De drie datacentra in Nederland worden met veelvouden van 100 gigabit verbindingen aan elkaar gekoppeld. De capaciteit kan in de toekomst zelfs opgeschaald worden naar een veelvoud van 400 gigabit verbindingen. Goed om te weten dat onze core routers op dit moment al een poortcapaciteit van 400 gigabit aankunen en in zijn geheel meerdere terabits aan data kunnen routeren. 

Om deze capaciteit te kunnen leveren zullen we ook het transportnetwerk, dat (binnen team.blue Nederland) onder de Europese backbone ligt, uitbreiden. Gelukkig is het transportnetwerk ingericht op dit soort uitbreidingen. De beoogde flexibiliteit van het transportnetwerk wordt dus met deze uitbreiding in de praktijk gebracht. We schreven eerder deze blogpost over het transportnetwerk

Mooie basis voor de toekomst

Met de Europese backbone is de basis gelegd om meer Europese merken binnen team.blue aan te sluiten. Het is dus zeker niet ondenkbaar dat buurlanden zoals Denemarken en Ierland snel zullen volgen. Niet in de zin dat zij internet leveren via datacentra in die landen, maar wel dat zij via de Europese backbone gebruik kunnen maken van 'ons internet'. Hoe mooi is dat!

We houden je graag op de hoogte van de voortgang van dit project. Een volgende keer zijn we weer een aantal stappen verder en hoor je welke transitpartners uiteindelijk gekozen zijn. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina, zodat je geen belangrijke updates mist. Heb je na het lezen van deze blogpost vragen? Neem contact op. We vertellen je graag meer.

Onze experts helpen je verder kijken dan de problemen van nu

Wij staan voor je klaar!

Bel 088 - 599 99 99

Mail info@signetbreedband.nl